Κουλουράκια με κονιάκ από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κ αλεύρι γοχ | 320 γρ βούτυρο | 320 γρ ζάχαρη | 3 αυγά και 1 κρόκο για το άλειμμα | 1/2 φλ τσ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού | 1/4 φλ τσ κονιάκ | 4 κ γλ μπέκιν πάουντερ | 2 καψουλάκια βανίλια

Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν.

2. Τοποθετείτε το μείγμα σε λεκάνη, κατά προτίμηση πήλινη και προσθέτετε το αλεύρι που έχετε κοσκινίσει με το μπέκιν και την βανίλια. Ζυμώνετε το μείγμα μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτετε ακόμα λίγο αλεύρι).

3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο με τις αντιστάσεις. Πλάθετε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλετε , τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφετε με πινέλο βουτηγμένο στον χτυπημένο κρόκο και τα ψήνετε για 20′-25′, μέχρι να ροδίσουν.