Βενετσιάνικο παστίτσιο από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1/2 κιλό χοντρά μακαρόνια | 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά | 1/2 κιλό συκωτάκια πουλιών | 1 φλ τσ ελαιόλαδο | 4-5 σκελίδες σκόρδου | 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια | 1 ξυλαράκι κανέλα |  1/4 κ γλ γαρύφαλλο σε σκόνη | 1 ποτηράκι κρασιού, λευκό ξηρό κρασί | 4 κ σ τοματοπελτέ | αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τα 2 φύλλα γλυκιάς σφολιάτας
1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο | 1 κιλό αλεύρι γοχ | 2 1/2 κ σ ζάχαρη | 1 κ γλ μπέκιν πάουντερ | 4 κρόκοι αυγών

Τρόπος παρασκευής
1. Ετοιμάζετε πρώτα την ζύμη για την γλυκιά σφολιάτα: τρίβετε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με το αλεύρι και μετά προσθέτετε την ζάχαρη και το μπέκιν πάουντερ. Χτυπάτε τους κρόκους και τους προσθέτετε στο μείγμα. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια σχεδόν λεία ζύμη και προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό, αν χρειαστεί, για να γίνει πιo εύπλαστη.

2. Την τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

3. Φτιάχνετε την σάλτσα κιμά: σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα 3/4 από το φλ τσ ελαιόλαδο, το 1 κρεμμύδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα, τον κιμά, το ξυλαράκι κανέλας και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί. Όταν τσιγαριστεί καλά ο κιμάς, προσθέτετε 2 κ σ πελτέ τομάτας αραιωμένο με χλιαρό νερό, αλάτι, πιπέρι και το γαρύφαλλο.

4. Αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του και να έχει σχεδόν στεγνώσει από υγρά.

5. Βράζετε νερό σε κατσαρόλα και ζεματάτε τα συκωτάκια. Τα σουρώνετε και τα ψιλοκόβετε. Σε τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα τσιγαρίζετε ελαφρά, προσθέτετε τα συκωτάκια και αφήνετε να τσιγαριστούν όλα μαζί.

6. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε 2 κ σ τοματοπελτέ, αραιωμένο με χλιαρό νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και τα στραγγίζετε.
Τα ανακατεύετε με τα συκωτάκια και λίγο από τον κιμά.

7. Παίρνετε μια μεγάλη βαθειά κατσαρόλα με ανοξείδωτα χερούλια, ή ένα βαθύ στρογγυλό ταψί και λαδώνετε το εσωτερικό του. Ανοίγετε την σφολιάτα σε 2 μεγάλα φύλλα και
στρώνετε κάτω το ένα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί.

8. Απλώνετε επάνω στο φύλλο μια στρώση μακαρόνια, μια στρώση κιμά, μακαρόνια και τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνετε από πάνω το δεύτερο φύλλο της γλυκιάς σφολιάτας, έτσι ώστε
να τυλιχτεί μέσα στα φύλλα όλη η γέμιση.

9. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε για 40′-45′, μέχρι να ροδοψηθεί το φύλλο. Όταν είναι έτοιμο, βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει
καλά. Το γυρίζετε ανάποδα και το ξεφορμάρετε σαν κέϊκ. Σερβίρετε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα.

Tips : Μπορείτε να αντικαταστήσετε την γλυκιά χειροποίητη σφολιάτα μέ έτοιμη του εμπορίου και να την πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη.

Εάν δεν σας αρέσουν τα συκωτάκια, αντικαταστήστε τα με χοιρινό ή αρνίσιο κιμά ή με αρνίσιο συκώτι ζεματισμένο και ψιλοκομμένο.