Λεμονανθός γλυκό του κουταλιού από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
500 γρ ανθός λεμονιάς | 800 γρ νερό | 1200 γρ ζάχαρη | 1 κ γλ ξινό | φλούδα ενός λεμονιού

Τρόπος παρασκευής
1. Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τα κοτσανάκια από τους ανθούς λεμονιάς. Πλένουμε προσεκτικά τους ανθούς και τους στραγγίζουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν ο βρασμός είναι πολύ έντονος ρίχνουμε μέσα τους ανθούς και τους αφήνουμε να ζεματιστούν 2′-3′.

2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με τρυπητή κουτάλα τους σουρώνουμε και τους απλώνουμε σε απορροφητική πετσέτα. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει.

3. Σε άλλη κατσαρόλα ζυγίζουμε 600 γρ από το νερό που ζεματίσαμε τους ανθούς και προσθέτουμε την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία και μετράμε 3′ από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει.

4. Προσθέτουμε τους ανθούς και το ξινό. Αφήνουμε να βράσουν για 6′ ενώ ανακατεύουμε συνεχώς και προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα.

5. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται γλυκό κουταλιού και λικέρ ο ανθός της πορτοκαλιάς και ο ανθός του κίτρου.