Σπανακόρυζο με σταφίδες και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης

Υλικά για 6-8 άτομα
700 γρ σπανάκι
50 γρ κουκουνάρι καβουρντισμένο
50 γρ σταφίδες ξανθές
2/3 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φλ τσ ρύζι γλασέ
1 ματσάκι φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
10-12 ίνες κρόκου Κοζάνης
1 φλ τσ ζωμό λαχανικών
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Μουλιάζετε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό για 10′. Διαλύετε τον κρόκο σε 4 κ σ χλιαρό νερό και τον αφήνετε να βγάλει την χρωστική και το άρωμα του για 15′. Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι.

2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη, ανοικτή κατσαρόλα και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, τις σταφίδες στραγγισμένες με το διάλυμα
του κρόκου, σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε για 20′.

3. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το ρύζι και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε για 20′ και ρίχνετε το κουκουνάρι και τον άνηθο. Αν χρειάζεται ρίχνετε λίγο  ακόμα ζεστό νερό και βράζετε με ανοιχτό το καπάκι, μέχρι να πιεί το νερό του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε με λίγο ακόμα αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μαίρη Παναγάκου