Οι πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης

Απροκάλυπτα , ωμά και κυνικά οι πατριάρχες του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκφραστές τους ομολογούν , πλέον , και αποκαλύπτουν πως ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να τους χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για νέα άλματα του καπιταλισμού .

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο (με πολέμους , δικτατορίες , πραξικοπήματα , πολιτικές αποσταθεροποιήσεις , εμφυλίους και στυγνή εκμετάλλευση κι εξαθλίωση των χωρών του λεγόμενου 3ου κόσμου , τα σκοτεινά κέντρα που ορίζουν (δυστυχώς) τη μοίρα των ανθρώπων) δημιουργούν στρατιές μεταναστών και προσφύγων , οι οποίοι προορίζονται για φτηνό εργατικό κρέας στις κρεατομηχανές του καπιταλισμού , οι που παράγουν υπερκέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων . Παράλληλα , οι κεφαλαιοκράτες , με τον τρόπο αυτό , δημιουργούν ένα διαρκές , διαθέσιμο , πάμφθηνο και απόλυτα εξαρτημένο (πολιτικά και οικονομικά) εργατικό απόθεμα , ασκώντας , συνάμα , έμμεση αλλά ισχυρή πίεση στο εθνικό εργατικό δυναμικό κάθε χώρας , ώστε να αποδεχτεί – αδιαμαρτύρητα – τη μείωση των αποδοχών του , τη φαλκίδευση των εργασιακών , κοινωνικών και ασφαλιστικών του δικαιωμάτων , την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους , την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας του και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της .

Επομένως , όποιος στρέφεται εχθρικά εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών και τους «λιθοβολεί» , βρίσκεται σε τελείως λάθος κατεύθυνση και ουσιαστικά νεροκουβαλάει στο μύλο των εκμεταλλευτών . Όποιος θέλει να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του δεν έχει παρά να συνδράμει και να ενισχύσει ενεργά τα αντιπολεμικά – φιλειρηνικά κινήματα και να προσχωρήσει στις πολιτικές ιδέες της δημοκρατίας , της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της συναδέλφωσης των λαών , της κοινωνικής δικαιοσύνης , του δίκαιου μοιράσματος του παγκόσμιου πλούτου , της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο , της αποικιοκρατίας και της παγκόσμιας φτώχειας .

Όλα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις . Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα όπως κι εμείς . Είμαστε (πρέπει να είμαστε) στο ίδιο μετερίζι κι έχουμε έναν κοινό εχθρό : Το κεφαλαιοκρατικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα που δημιουργεί τις κρίσεις , τους πολέμους , την πείνα , τη φτώχεια και τη δυστυχία των ανθρώπων , όπου γης .

Βαγγέλης Μητράκος