Συνταγή για Κορμό Μόκα

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για το παντεσπάνι
75 γρ ζάχαρη
75 γρ αλεύρι
25 γρ βούτυρο
4 αυγά

Για την κρέμα
200 γρ ζάχαρη
8 κρόκοι αυγών
250 γρ λιωμένο βούτυρο
3 κ γλ εσάνς καφέ
1 κ σ λικέρ του καφέ (καλούα)

Για το γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240ο και ετοιμάζετε το παντεσπάνι. Ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε το αλεύρι ενώ συνεχίζετε
το χτύπημα.

2. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και κατόπιν ενσωματώνετε στο προηγούμενο μείγμα των κρόκων πρώτα το λιωμένο βούτυρο και μετά τη μαρέγκα ενώ ανακατεύετε απαλά.

3. Απλώνετε το μείγμα σε ταψί ορθογώνιο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένο. Ψήνετε για 8′. Βγάζετε από το φούρνο το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζετε επάνω σε νοτισμένη καθαρή πετσέτα
και ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα. Το τυλίγετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα.

4. Ετοιμάζετε την κρέμα ως εξής: ζεσταίνετε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με λίγο νερό, για 10′ ώστε να αποκτήσετε ένα δεμένο σιρόπι. Στη συνέχεια χτυπάτε τους κρόκους σε ένα μπολ και προσθέτετε
σιγά σιγά το σιρόπι συνεχίζοντας το χτύπημα στο μίξερ για 10′. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

5. Προσθέτετε κατόπιν το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και συνεχίζετε το χτύπημα για 5′. Τέλος ρίχνετε την εσάνς και το λικέρ του καφέ ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.

6. Ξετυλίγετε το παντεσπάνι, απλώνετε τη μισή κρέμα πάνω του και το τυλίγετε και πάλι σε ρολό χωρίς την πετσέτα. Καλύπτετε τον κορμό μόκα με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.