Ώριμα σύκα γλυκό του κουταλιού από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό σύκα, περίπου 27 σύκα, ώριμα κλειστά και σκληρά
1.200 γρ νερό
1 κοφτή κ σ ξινό
1 κιλό ζάχαρη
450 γρ νερό
150 γρ κονιάκ
φλούδα από 1 πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλλας
27 μισά καρύδια
27 μοσχοκάρφια (τόσα όσα και τα σύκα)

Τρόπος παρσκευής
1. Πλένετε προσεκτικά ένα ένα τα σύκα. Διαλύετε το ξινό σε βαθειά κατσαρόλα που έχετε ρίξει τα 1.200 γρ νερό. Τα αφήνετε για 3 ώρες και τα στραγγίζετε. Ξεπλένετε την κατσαρόλα και ρίχνετε τα 450 γρ νερό, 50 γρ κονιάκ την φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλλα. Βράζετε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για 7′-8′, από την στιγμή που θα πάρει βράση.
2. Τοποθετείτε τα σύκα και βράζετε για 10′. Ανακινείτε την κατσαρόλα, δεξιά αριστερά κάθε τόσο, χωρίς να χρησιμοποιείτε σπάτουλα ή κουτάλα που θα “σπάσει” τα σύκα.
3. Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφού σβήσετε την εστία και σουρώνετε με τρυπητή κουτάλα τα σύκα, τοποθετώντας τα σε πιατέλα, όχι πλαστική.
4. Ξαναβάζετε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά να βράσει για 5′-7′ και αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Καρφώνετε σε κάθε σύκο ένα μοσχοκάρφι (γαρυφαλλάκι) και στο άνοιγμα
από το κάτω μέρος από μισό καρύδι-ψίχα.
5. Στο ζεστό σιρόπι της κατσαρόλας, ρίχνετε τα 100 γρ κονιάκ και ένα ένα τα σύκα. Βάζετε το γλυκό να βράσει για 2′-3′ σε δυνατή φωτιά, από την στιγμή που θα πάρει βράση.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι και σκεπάζετε με καθαρή χνουδωτή πετσέτα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα για 24 ώρες. Τότε θα είναι έτοιμο για αποθήκευση σε καθαρά και αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.