Τάρτα με σταφύλια και κρέμα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 6-8 άτομα
1 1/2 φλ τσ αλεύρι γοχ
1/2 φλ τσ βούτυρο μαλακό
2 κ σ ζάχαρη
2 κ σ νερό
1 κρόκος αυγού, λίγο αλάτι

Για την κρέμα
2 1/2 φλ τσ γάλα
2 κ σ κοφτές κορν φλάουρ
1 κ σ κοφτή ζελατίνη σε σκόνη
1/2 φλ τσ ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
λίγη βανίλια, εσάνς ή σκόνη
250 ml κρέμα γάλακτος
οι ρώγες από ένα τσαμπί λευκό και ένα τσαμπί μαύρο σταφύλι

Τρόπος παρασκευής
1. Στο μπολ του μίξερ βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, τη ζάχαρη, το νερό, τον κρόκο του αυγού και λίγο αλάτι. Χτυπάτε με το φτερό του μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα μείγμα που να ξεκολλάει από το μπολ.

2. Αφήνετε τη ζύμη, τυλιγμένη σε σελοφάν, για 1 ώρα στο ψυγείο και κατόπιν την ανοίγετε σε φύλλο. Στρώνετε το φύλλο σε μια φόρμα διαμ. 26 εκ ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά.

3. Τρυπάτε τη ζύμη με πηρούνι, την σκεπάζετε με λαδόκολλα και την γεμίζετε με φασόλια. Ψήνετε την άδεια τάρτα για 20′ περίπου στους 180ο.

4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα ως εξής: αναμειγνύετε σε μικρό κατσαρολάκι το κορν φλάουρ, τη ζελατίνη, τη ζάχαρη και 1/2 φλ τσ κρύο γάλα. Ανακατεύετε και δένετε το μείγμα σε μπεν μαρί. Ύστερα το μεταφέρετε στο μπολ του μίξερ και χτυπάτε το μείγμα με τον αναδευτήρα, προσθέτοντας τους κρόκους, τη βανίλια και το υπόλοιπο γάλα ζεστό, σε μικρές ποσότητες.

5. Ανακατεύετε την κρέμα σε μπεν μαρί, για 2′-3′, μέχρι να δέσει. Αφήνετε την τάρτα και την κρέμα να κρυώσουν. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγύ και την ενσωματώνετε στην κρέμα.

6. Ανακατεύετε καλά και απλώνετε την κρέμα στην ψημένη ζύμη. Γαρνίρετε την τάρτα με τις ρώγες του σταφυλιού.