Τούρτα νουγκατίνα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 8 άτομα
8 ασπράδια αυγών
1 φλ τσ ζάχαρη
320 γρ φουντούκια, θρυμματισμένα στο μπλέντερ
1/2 κ γλ χυμό λεμονιού
40 γρ τριμμένη φρυγανιά
λίγο βούτυρο
Για την γέμιση και την διακόσμηση
2 ασπράδια αυγών
600 γρ κρέμα γάλακτος
3 κ σ πουρέ κάστανου
αμύγδαλα φιλέ
4 κ σ ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών με τον χυμό λεμονιού, σε πολύ δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε λίγη λίγη την ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα.
2. Κατόπιν προσθέτετε τα φουντούκια και την φρυγανιά και ανακατεύετε απαλά. Απλώνετε το μείγμα σε 2 στρογγυλά ταψάκια διαμ. 24 εκ, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και
βουτυρωμένα. Ψήνετε τις βάσεις σε προθερμασένο φούρνο, με αντιστάσεις για 25′-30′, στους 180ο και αφήνετε να κρυώσουν καλά προτού τις ξεκολλήσετε προσεκτικά από το
αντικολλητικό χαρτί.
3. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με 3 κ σ ζάχαρη μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί. Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου στην μισή ποσότητα της σαντιγί. Στρώνετε σε πιατέλα την μια βάση, απλώνετε την σαντιγί με τα κάστανα σε ομοιόμορφη στρώση και τοποθετείτε από πάνω την δεύτερη βάση.
4. Καλύπτετε με την υπόλοιπη σαντιγί από κορνέ ζαχαροπλαστικής. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο 5-6 ώρες.
5. Όταν είναι να την σερβίρετε, χτυπάτε τα 2 ασπράδια των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη, σε μαρέγκα σφιχτή και γαρνίρετε την τούρτα με κορνέ ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και ψήνετε για 3′ στο γκριλ, μέχρις ότου η επιφάνεια αρχίσει να ξανθαίνει.