Σουτζουκάκια σμυρνέικα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 6 μερίδες
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο από λάπα | 200 γρ κιμάς αρνίσιος | 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο | 3 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες σε γουδί με αλάτι | 1 αυγό | 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό | 2 κ σ ψιλοκομμένο μαιντανό | 1 κ γλ κοφτή κύμινο | αλάτι και πιπέρι | 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
500 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας | 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο | 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο | 2 κ σ μαιντανό ψιλοκομμένο | 1 κ σ βασιλικό ξερό, τριμμένο | 1 ξυλαράκι κανέλλα | 3-4 κόκκους μπαχάρι και 4 καρφάκια γαρύφαλλο | 1 πρέζα ζάχαρη και αλατοπίπερο | 2 ποτήρια νερό | 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια μαζί, τα σκεπάζουμε με σελοφάν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Μετά πλάθουμε τα σουτζουκάκια και
τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, όσο ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

2. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το 1 ποτήρι νερό να βράσει και αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν εξατμιστεί το νερό, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα, το υπόλοιπο νερό, το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά.

3. Όταν η σάλτσα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τα σουτζουκάκια, φροντίζοντας να τα καλύπτει η σάλτσα.

4. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις χωρίς να πήξει πολύ η σάλτσα, γιατί θα πήξουν όσο κρυώνουν και με το αλεύρι που έχουν τηγανιστεί τα σουτζουκάκια. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ