Ρολά με χειροποίητο φύλλο γεμιστά με καρότα και αρωματικά χόρτα

Υλικά για 8 μερίδες
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι σκληρό ή γ.ο.τ.χ. | 3 κ σ ελαιόλαδο | 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο ή ρακή | 2 κ γλ αλάτι | 1 ποτήρι νερού χλιαρό νερό | λίγο ελαιόλαδο για το άλειμα των φύλλων

Για τη γέμιση
4 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη κρεμμυδιού | 1/2 κιλό λάπαθα ψιλικομμένα από 1 ματσάκι μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο και φρ κρεμμυδάκια | 3/4 φλ τσ ελαιόλαδο | αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο | 150 γρ πικάντικο κασέρι ή γραβιέρα ή πεκορίνο, τριμμένα στον ίδιο τρίφτη

Τρόπος παρασκευής
1. Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη: Σε λεκάνη πήλινη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι το τσίπουρο το αλάτι και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν ένα ζυμάρι. Προσέχουμε το νερό γιατί ίσως δεν χρειαστεί όλο.

2. Ζυμώνουμε μέσα στη λεκάνη για 10 περίπου λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεπτή. Την χωρίζουμε σε 8 κομμάτια, πλάθουμε το καθένα σε μπαλίτσα και τυλίγουμε την κάθε μία σε διαφανή μεμβράνη. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή περισσότερο, δεν παθαίνουν τίποτε.

3. Για τη γέμιση: Πλένουμε με πολλά νερά, αφού τα καθαρίσουμε τα χόρτα και τα βάζουμε για 5′ σε νερό με ξύδι. Τα στεγνώνουμε τα ψιλοκόβουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα βάζουμε σε τρυπητό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3′ μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.

4. Για την πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο αερόθερμο και λαδώνουμε καλά το ταψί. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36-40 εκ πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι, για να μην κολλήσουν.

5. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε από πάνω λίγη από τη γέμιση και 2 κ σ από το τριμμένο τυρί. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το μεταφέρουμε στο ταψί. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αλείφουμε τα ρολά με λάδι και ψήνουμε για 40-50′ μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε τα ρολά διαγώνια το καθένα και σερβίρουμε αμέσως. Είναι πολύ νόστιμα και κρύα.

Μαίρη Παναγάκου