Πώς φτιάχνεται το σπιτικό μηλόξιδο

Η γνωστή chef κυρία Μαίρη Παναγάκου μέσω του flynews.gr σας δίνει τη συνταγή για σπιτικό μηλόξιδο.

Υλικά
10 ολόκληρα κόκκινα μήλα
νερό
1/2 φλ τσ μέλι

Οδηγίες
1. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως είναι με τις φλούδες, το κοτσάνι και τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε γυάλινη κανάτα και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει, αλλά να αφήνει 1/4 της κενό χώρο. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για 1 ώρα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί.

2. Δένουμε στο στόμιο της κανάτας ένα διπλό τούλι και αφήνουμε σε χώρο που αερίζεται καλά και έχει θερμοκρασία 25′ περίπου. Για 1 1/2 εβδομάδα το ανακατεύουμε καθημερινά και παρατηρούμε ότι θα βγάζει αφρούς στην επιφάνεια που σημαίνει ότι άρχισε η ζύμωση.

3. Είναι πλέον καιρός να το σουρώσουμε με διπλό τουλουπάνι σε καθαρή γυάλινη κανάτα. Θα το αφήσουμε σε σκοτεινό και ζεστό μέρος, σε ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας, για 1 1/2 μήνα. Προς το τέλος θα νιώσουμε έντονη οσμή και θα καταλάβουμε ότι το μηλόξυδο θα είναι έτοιμο.

4. Παίρνουμε μικρά και σκουρόχρωμα μπουκάλια και το σουρώνουμε. Αυτό γίνεται για να μην επηρεάζεται από το οξυγόνο όταν θα το ανοίγουμε. Κάθε μπουκαλάκι με μηλόξυδο μας αρκεί για 1 με 1 1/2 μήνα αφού είναι τόσο δυνατό, ώστε 1-2 κ λ είναι αρκετά να αρτύσουμε μια σαλάτα ή να το χρησιμοποιήσουμε σαν γιατρικό σε διάφορες επαλείψεις.