Πατατοκροκέτες με ζαμπόν από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 4-6 μερίδες
800 γρ πατάτες | 120 γρ παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο | 100 γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο | 100 γρ μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα | 50 γρ βούτυρο | 3 αυγά | 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο αλεύρι και φρυγανιά τριμμένη για το γαρνίρισμα καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε τις πατάτες καλά και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό με τις φλούδες, για 40′-45′ μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και όταν είναι χλιαρές τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από την μηχανή του πουρέ και προσθέτετε στον πουρέ, το ζαμπόν και το τυρί.

2. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 8′-9′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε σε αντικολλητικό χαρτί και τα προσθέτετε στον πουρέ της πατάτας μαζί με τα 2 αυγά, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

3. Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια σας. Πλάθετε κυλινδράκια μήκους 5 εκ. και τα αφήνετε στο ψυγείο, αραδιασμένα σε ταψί επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

4. Χτυπάτε το 3ο αυγό και απλώνετε σε 2 πιάτα το αλεύρι και την τριμμένη φρυγανιά. Ρολάρετε κάθε κυλινδράκι πρώτα στο αυγό και μετά στο αλεύρι και την φρυγανιά. Τηγανίζετε τις πατατοκροκέτες σε καυτό καλαμποκέλαιο. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε αμέσως.