Μοναδικός χαλβάς με γάλα καρύδας από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 1 φόρμα
1 ποτήρι ηλιέλαιο
2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
4 ποτήρια γάλα καρύδας (από κονσέρβα)
1 ξύλο κανέλλας
15 καρφάκια γαρύφαλλου και 5-6 κόκκους από μαύρο πιπέρι
1/2 φλ τσ καβουρντισμένα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
σταφίδες μαύρες και ξανθές
ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, βερύκοκα, δαμάσκηνα, γκότζι μπέρι κ.ά. (όσα σας
αρέσουν)

Πως φτιάχνεται
1. Σε κατσαρόλα βάζετε τα υλικά για το σιρόπι, τη ζάχαρη, τον χυμό, το γάλα καρύδας, το ξύλο, τα γαρύφαλλα και τους κόκκους να βράσουν για 5′ αφού πάρει βράση το σιρόπι.

2. Σε βαθειά και ψιλή κατσαρόλα, βάζετε το ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε αργά αργά το σιμιγδάλι. Με το σύρμα ανακατεύετε γρήγορα και γύρω γύρω το σιμιγδάλι για να μην καεί. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, για να ενσωματωθούν στο σιμιγδάλι και αρχίζετε να ρίχνετε το καυτό σιρόπι. Προσαρμόζετε ένα σουρωτήρι (κατά προτίμηση σινουά) στην ψιλή κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και σιγά σιγά αδειάζετε το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα για να το απορροφήσει.

3. Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια (θα προσέξετε γιατί μπορεί να σας κάψει όπως σκάει το σιμιγδάλι) σβήνετε τη φωτιά, απομακρύνετε το σύρμα που ανακατεύατε και σκεπάζετε την κατσαρόλα με καθαρή χνουδωτή πετσέτα για να απορροφήσει όλους τους υδρατμούς και να γίνει ο χαλβάς τραγανός.

4. Βρέχετε με νερό την φόρμα που θα τον σερβίρετε, ώστε να ξεκολλάει εύκολα και αφού κρυώσει ο χαλβάς τον αδειάζετε στην φόρμα πατώντας τον ελαφρά με την ράχη του κουταλιού για να μην έχει κενά και να ξεφορμαριστεί όμορφα. Τον ξεφορμάρετε σε στρογγυλή πιατέλα και γεμίζετε το κενό εσωτερικό του με μαρμελάδα πορτοκαλιού ή μανταρινιού, που θα ολοκληρώσει την χρωματική, γευστική και αρωματική πανδαισία!