Δύο αποφάσεις για υποχρεωτική σήμανση των GMOs

meligmo   Δυο δικαστικές αποφάσεις, μια ελληνική και μια ευρωπαϊκή, δείχνουν πλέον το δρόμο στην Κομισιόν για υποχρεωτική σήμανση όλων των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Στη μια περίπτωση, Γερμανοί μελισσοκόμοι δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το μέλι τους υπέστη «γενετική μόλυνση» που προήλθε από γειτονικό χωράφι όπου καλλιεργούνταν μεταλλαγμένο καλαμπόκι, με αποτέλεσμα να δοθεί διαταγή να χαρακτηριστεί και να σημανθεί και το μέλι αυτό ως γενετικά τροποποιημένο προϊόν. Πλέον το μέλι αυτό θα πρέπει να πουληθεί κάτω από ειδικό καθεστώς ελέγχων… Η υπόθεση αναδεικνύει την δυσκολία περιορισμού μεταλλαγμένου γενετικού υλικού.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για αποζημίωση των μελισσοκόμων, και ενδέχεται να ανατρέψει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιτρέπει την χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή ζωικών προϊόντων και γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς αυτά να φέρουν καμία ιδιαίτερη σήμανση, όπως γίνεται και στην Ελλάδα. Οποιοδήποτε ζωικό προϊόν προέρχεται από ζώο που έχει καταναλώσει μεταλλαγμένα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα για να ξέρει ο καταναλωτής και να το επιλέξει ή να μην το επιλέξει. Στην Ελλάδα ζητάμε να γράφει ότι δεν έχει τραφεί με μεταλλαγμένα.

Μια δεύτερη δικαστική απόφαση από ελληνικό δικαστήριο δικαίωσε την Greenpeace για τη δημοσιοποίηση του οδηγού καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα όπου βαθμολογούνται οι εταιρίες ανάλογα με τη διαφάνεια τους στη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει με ελληνική γαλακτοκομική εταιρία. Η Ευρώπη αντιστέκεται στην υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από ζώα τα οποία έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, καθώς η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας ασκεί μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες

Η υπόθεση ενδέχεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αφού η Ευρώπη εισάγει μεγάλες ποσότητες μελιού και ζωϊκών προϊόντων από κράτη με εκτεταμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, όπως η Αργεντινή.

πηγή: ECO NEWS skai.gr