Επιστολή πλοιοκτητών για το Elafonisos Eco Week 2023

Τι αναφέρουν προς τον πρίγκιπα Αλβέρτο

Αγαπητέ Πρίγκιψ Αλβέρτο.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι. Προς όλους τους φορείς και διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, στο πλαίσιο της εκστρατείας “Πράσινη Πρόσκληση 2023” που συνδιοργανώνεται από τον Πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτο Β΄, τον Δήμο Ελαφονήσου, το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα από το 2013 και τον Οικολογικό Σύλλογο Ελαφονήσου και άλλους φορείς, που περιλαμβάνει και εκδήλωση Οικολογικής Γαστρονομίας στην επονομαζόμενη εβδομάδα “Elafonisos Eco Week” ανακοινώνουμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Σκαφών βρίσκεται σήμερα εδώ για να συμπορευθεί με το έργο σας μιλώντας για τα προβλήματα των Αλιέων και της θάλασσας όπως αυτοί γνωρίζουν τόσο καλά όσο κανείς άλλος.

Ο άνθρωπος, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, και το φυσικό περιβάλλον βρίσκονται πάντα σε αμοιβαία σχέση και αντίδοση. Όπως είναι γνωστό η φύση επιδρά στη διαμόρφωση της ζωής του ανθρώπου εξ΄ αρχής της παρουσίας του πάνω στη γη. Όμως η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη του ανθρώπου, του έχει δώσει την αυθαίρετη δυνατότητα να επηρεάζει και να διαμορφώνει τη φύση με καταστροφικές, πολλές φορές επιδράσεις πάνω της. Όταν ειδικά το κέρδος είναι πολύ μεγάλο. Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι πάντα σε συνάρτηση με τα εφόδια τα οποία την έχει προικίσει η φύση. Τέτοια εφόδια είναι: το υπέδαφος, το έδαφος, η γεωγραφική της θέση, το κλίμα της και φυσικά η ακτογραμμή της ή αν δεν έχει καθόλου ακτογραμμή.

Η δική μας χώρα,η Ελλάδα μας είναι προικισμένη! Είναι μια χώρα με πολλά νησιά, με πλούσιο υπέδαφος, σημαντική γεωστρατηγική θέση, υπέροχο κλίμα, αλλά κυρίως με μεγάλη ακτογραμμή. Μάλιστα αποκαλείται και “Μεγάλη Νήσος”. Η χώρα αυτή ήταν και είναι αλληλένδετη με το υγρό στοιχείο. Την θάλασσα. Την θάλασσά μας! Η θάλασσά μας ο ανεκτίμητος πλούτος μας! Η θάλασσα που μας έθρεψε, μας προστάτεψε, μας μεγάλωσε και συνεχίζει να μας συντηρεί μέχρι και σήμερα.

Η αλιεία, ένα από τα δύο αρχαιότερα επαγγέλματα του ανθρώπου έδωσε, δίνει και θα δίνει λύση στην σίτιση του ανθρώπου. Μάλιστα αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο στην οικονομία κάθε χώρας και κυρίως αυτής της χώρας με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Είναι μέρος της “βαριάς” μας οικονομίας. Όπως στον τομέα της ναυτοσύνης, τον τουρισμό, την μεσογειακή διατροφή, την εστίαση, των σχολών καταδύσεων, τον αθλητισμό, την αναψυχής, των καταλυμάτων, της πληθώρας των εργαζομένων, των εισφορών του κράτους κλπ.

Δυστυχώς όμως όπως προαναφέραμε η τεχνολογική ανάπτυξη επηρέασε αρνητικά τον ανεκτίμητο αυτό πλούτο. Η μόλυνση, τα μεγάλα τεχνικά έργα όπως η διώρυγα του Σουέζ, η λαθραία αλιεία, η υπερεκμετάλλευσης με τον καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο επέφερε σοβαρό πλήγμα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Τις επιπτώσεις αυτές τις γνωρίζουμε όλοι. Στη Μεσόγειο βλέπουμε να εισέρχονται άγνωστα είδη ψαριών επιβλαβή για το οικοσύστημα της και άκρως επικίνδυνα και για τον ίδιο τον άνθρωπο πέραν των επαγγελμάτων που προσπορίζονται από αυτήν.

Ο FAO, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων – Διατροφής και Υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με αυτά τα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο! Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 τονίζει και υποστηρίζει ότι η Παράκτια Αλιεία – μικρής κλίμακας και η ιχθυοκαλλιέργεια είναι το κλειδί για το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας, την προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων και ειδών. Οι δύο αυτοί κλάδοι και όλοι οι υπόλοιποι που είναι αλληλένδετοι με αυτούς μπορούν δυνητικά να συμβάλουν, όπως σχετικά αναφέρει στο άρθρο της η “Cibum” [Food Experts Sosiety] περισσότερα στη βελτίωση της Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής. Αλλά πρέπει πρώτα να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η περαιτέρω ανάπτυξη είναι αποτελεσματική και βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο των ψαράδων παράκτιας αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργητών.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO κύριος Qu Dongyu που άνοιξε την 35η Σύνοδο της Επιτροπής Αλιείας [COFI 35], του μοναδικού Παγκόσμιου Διακυβερνητικού Φόρουμ που παρέχει συστάσεις και πιλοτικές συμβουλές σε κυβερνήσεις, περιφερειακούς φορείς, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα και στην Διεθνή Κοινότητα, ανέφερε τα κάτωθι: “Σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παροχή τροφής, διατροφής, θέσεων εργασίας, και κυρίως μείωσης αποξήλωσης δασών, σε όλον τον κόσμο”! Οι πολύτιμοι υδάτινοι πόροι μας πρέπει να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα και βιώσιμα, καθοδηγούμενοι από την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη”, σύμφωνα με αυτό που ο FAO αποκαλεί BLUE TRANSFORMATION. Δηλ. πρότυπα παραγωγής τα οποία στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.

Στο Φόρουμ αυτό ο οργανισμός COFI 35 συζητά εκτενέστερα πως να αναπτυχθεί η παγκόσμια ιχθυοκαλλιέργεια βιώσιμα και δίκαια, για να βελτιωθεί η διαχείριση της αλιείας και να αυξηθούν οι προσπάθειες για την εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης

αλιείας [IUU], και πως να εξασφαλιστεί η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αειφόρος ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας – μικρής κλίμακας στο πλαίσιο ενός ήδη μεταβαλλόμενου κλίματος. Ενός γήινου οικοσυστήματος όπου η οικολογική κρίση σε όλους μας είναι επιβλαβή. Παράδειγμα τα επιβλαβή τοξικά μικροφύκη των οποίων η έξαρση αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στα παράκτια οικοσυστήματα και καταναλώνονται από πελαγικούς και βενθικούς οργανισμούς. Άλλο παράδειγμα ο Λαγοκέφαλος. Η εισβολή των αγνώστων αυτών ειδών, των άκρως επιβλαβών και επικινδύνων, που κλονίζουν συθέμελα τα οικοσυστήματά μας, ωθεί τον FAO σε μέτρα για την προστασία και την δημιουργία θέσεων εργασίας, προστασίας του αλιευτικού επαγγέλματος, της μεσογειακής διατροφής, της εστίαση, του τουρισμό, του περιβάλλοντος και όλης της υπόλοιπης αλληλένδετης αλυσίδας.

Ο Κώδικας Συμπεριφοράς για Υπεύθυνη Αλιεία, είναι το βασικό μέσο εδώ και 25 χρόνια που καθοδηγεί τις προσπάθειες αυτές. Η επιτροπή του FAO θα καλέσει χώρες για να εγκρίνουν τις πρώτες Εθελοντικές Κατευθυντήριες Γραμμές για την Μεταμόρφωση, ένα νέο μέσο που θα παρέχει στα μέλη και τους οργανισμούς κρίσιμα πρότυπα που θα εφαρμόζουν στις πολιτικές και τους κανονισμούς τους.

Όπως αποκαλύπτει η ναυαρχίδα του FAO, The State of World Fisheries and Aquaculture, η ιχθυοκαλλιέργεια γνώρισε δραματική ανάπτυξη και ζήτηση από τους καταναλωτές και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση. Κι αυτό διότι η παγκόσμια κατανάλωση υδρόβιων τροφίμων (εξαιρούμενων των φυκιών|) έχει αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,0 % από το 1961, φθάνοντας τα 20,2 κιλά κατά κεφαλήν υπερδιπλάσια κατανάλωση από την δεκαετία του 1960. Ενώ στην Ασία, η συνολική παραγωγή αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας έφθασε στο ιστορικό υψηλό ποσοστό των 214 εκατομμυρίων τόνων το 2020.

Ο FAO έχει δεσμευτεί για τον “Γαλάζιο Μετασχηματισμό”, μια οραματική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των διπλών προκλήσεων της επισιτιστικής ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα δίκαια αποτελέσματα και ισότητα των φύλων. Ο οργανισμός COFI 35 θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί περαιτέρω το πλαίσιο προώθησης φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικής και πρακτικών, καθώς και τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο κύριος Κιού ανακοίνωσε επίσης την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου συνταγών ψαριών του FAO, προϊόν που καλεί τα μέλη και το προσωπικό του FAO να μοιραστούν πως βιώνουν το ψάρι ως τροφή στη ζωή τους και πως η αλιεία και δη η παράκτια ή μικρής κλίμακας – η ιχθυοκαλλιέργεια θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επισιτιστικής λύσης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθότι σε αυτές τις συνταγές θα συνδυάζονται τεχνικές απ’ όλο τον κόσμο με τεχνικές πληροφορίες για την οικολογία, την βιωσιμότητα και το θρεπτικό περιεχόμενο των ψαριών σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου, συνταγές που ήδη γνωστοί σεφ έχουν βάλει στα μενού τους.

Ο εορτασμός του Διεθνούς Έτους Βιοτεχνικής Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας, μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου, πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί η κρίσιμη συμβολή των ψαράδων μικρής κλίμακας και ιχθυοκαλλιεργητών στην ζωή και διαβίωση ολόκληρων των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Κατά την εκδήλωση τονίστηκε από τον κύριο Κίου: “Όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τις φωνές και τις ανάγκες της μικρής κλίμακας ψαράδων και ιχθυοκαλλιεργητών. Γυναίκες, άντρες, νεολαία, αυτόχθονες πληθυσμοί, αγροτικές και νησιώτικες κοινότητες που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά των υποτομέων της αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας. Σήμερα είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε αυτόν τον ιστορικό – δυναμικό και καινοτόμο τρόπο ζωής και να τον διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές”.

Εθνικά σχέδια και στρατηγικές υποστήριξης της αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας βασιζόμενα σε καθιερωμένα μέσα όπως η συνέπεια, τα ερευνητικά έργα από τα κατάλληλα ερευνητικά κέντρα θα αποτελέσουν το βασικό μοχλό στη σχέση ανθρώπου – φύση. Για να προστατέψουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε. Την ίδια μας την ΖΩΗ! Γιατί για μας τους ψαράδες η θάλασσα και δη η αλιεία είναι η ίδια μας η ΖΩΗ! Η θάλασσα – η φύση είναι η ζωή μας που την οδηγούν στην αυτοκτονία με μαθηματική ακρίβεια. Το ανθρώπινο είδος είναι αλληλένδετο με αυτήν και η επιβίωση του εξαρτάται από την τωρινή και μελλοντική μας συμπεριφορά απέναντι σε αυτήν.

Αυτά που υποσχόμαστε να τα κάνουμε πράξη! Να μην μένουμε σε λόγια! Να μην εκμεταλλευόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι! Οι νόμοι να γίνουν αυστηροί προς όλους! Μέσα από το νερό γεννήθηκε η ΖΩΗ και από την εξαφάνιση αυτού θα χαθεί! Δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Απόβλητα, λύματα, χημικά όπως αυτά που έριξαν από τον πόλεμο της Συρίας τόνους βαρέλια στην Μεσόγειο και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε εκτός από τους ψαράδες, πετρέλαια, φυτοφάρμακα, τεχνικά έργα κλπ. Πόσα να αντέξει αυτή, η θάλασσά μας….

Φωνάζει SOS κι όλοι κωφεύουν… Οι παραλίες σε πολλά μέρη έχουν πάψει λόγω μόλυνσης να είναι πηγή ζωής, χαράς, ευτυχίας, υγείας, ανάπαυσης, διασκέδασης, άθλησης, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας. Πόσα νεκρά ψάρια ξεβράζονται κάθε χρόνο επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το μολυσμένο περιβάλλον που δημιουργήσαμε όλοι μας?

Εν’ κατακλείδι.

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Σκαφών σας αποσαφηνίζει ότι η Μεσόγειος και όχι μόνο για να αποτοξινωθεί πλήρως θα χρειαστεί εκατό χρόνια, αν πάψει από σήμερα η ρύπανση της! Από τώρα! Από αυτήν την στιγμή!

Παρακαλούμε όπως ο Δήμος Ελαφονήσου να ενημερώσει τους συναρμόδιους φορείς του φόρουμ για την παραπάνω επιστολή και να μας αποσταλεί σχετική ενημέρωση.

SOS και πάλι SOS!

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Λιβανός