Επιδόρπιο με κυδώνια και καρύδια

Μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 10-12 άτομα
2 κιλά κυδώνια
3/4 του κιλού ζάχαρη
1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί
330 γρ αναψυκτικό τύπου cola
3 ξυλάκια κανέλας
20 γρ γαρυφαλάκια

Για το γαρνίρισμα
300 γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Τρόπος παρασκευής
1.    Πλένετε καλά τα κυδώνια και τα κόβετε στα 4, χωρίς να αφαιρέσετε την φλούδα. Αφαιρείτε τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Τα στρώνετε σε βαθύ ταψί που να τα χωράει άνετα,
σε μονή στρώση με την φλούδα προς τα επάνω και καρφώνετε σε καθένα 4-5 γαρυφαλάκια. Τα αφήνετε στην άκρη να αναμειχθούν τα αρώματα.
2.    Προθερμαίνετε τον φούρνο με τις αντιστάσεις, στους 180ο-200ο. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το κρασί, το αναψυκτικό και την ζάχαρη και 1/2 ποτήρι νερό. Βράζετε σε πολύ
δυνατή φωτιά για 15’μέχρι να έχετε ένα μέτριας πυκνότητας σιρόπι.
3.    Περιχύνετε τα κυδώνια με το σιρόπι και τα βάζετε στον φούρνο. Ψήνετε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια (να μαζέψουν) και να δέσει το σιρόπι.
4.    Πασπαλίζετε με την χοντροκομμένη καρυδόψιχα και σερβίρετε, αν θέλετε με γιαούρτι σακούλας ή παγωτό καϊμάκι.