Μανιτάρια Portobello στον φούρνο

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά για 16 μανιτάρια
16 μανιτάρια Portobello
400 γρ φέτα θρυμματισμένη
1/2 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια
150 γρ γραβιέρα, κομμένη σε λεπτές φέτες
4 κ σ φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1.    Αφαιρείτε προσεκτικά τα ποδαράκια των μανιταριών, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη. Σκουπίζετε καλά με βρεγμένη πετσέτα τα μανιτάρια και τα χωρίζετε σε 2 δόσεις.
2.    Βάζετε σε μεγάλη απλωτή κατσαρόλα, 40 ml από το λάδι, σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε την μια δόση από τα μανιτάρια για 2′-3′ περίπου, από κάθε πλευρά, με κλειστό το καπάκι,
για να μαλακώσουν.
3.    Παράλληλα, λαδώνετε ένα ταψάκι, που να τα χωράει στριμωχτά και όταν είναι έτοιμη η πρώτη δόση, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε επάνω στο ταψί. Επαναλαμβάνετε
με τα υπόλοιπα μανιτάρια.
4.    Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρετε σε 1 κ σ ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά τα ποδαράκια των μανιταριών, για 2′-3′. Προσθέτετε τα ντοματάκια, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρετε
για 3′-4′ ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
5.    Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 180ο. Όταν κρυώσουν ελαφρώς τα μανιτάρια, μοιράζετε επάνω τους την σάλτσα ντομάτας και την φέτα και ψήνετε για 20′ περίπου.
Όταν είναι έτοιμα, σβήνετε τον φούρνο, απλώνετε επάνω τους την γραβιέρα και τα ξαναβάζετε στον σβηστό φούρνο να λιώσει το τυρί και τα σερβίρετε με άσπρο ρύζι και πράσινη σαλάτα.