Στοιχεία λειτουργίας του Νοσοκομείου Μολάων

nosokomeiomoalwnflynewsΣτο νοσοκομείο υπηρετούν οι ειδικότητες που φαίνονται στους επισυναπτόμενους πίνακες.
Εξαιτίας των περικοπών στα ποσά των εφημεριών το νοσοκομείο δεν καλύπτεται από εφημερίες όλο το μήνα.

Πρόσφατα ανακλήθηκε ο διορισμός ενός χειρουργού ενώ άλλοι διορισμοί που ήταν σε εξέλιξη έχουν παγώσει και ιατρικές θέσεις έχουν καταργηθεί.
Το νοσοκομείο λειτουργεί:
 σχεδόν τις μισές μέρες (14 ή 15) του μήνα χωρίς να εφημερεύει χειρουργός
8 μέρες χωρίς εφημερία αναισθησιολόγου
15 ή 16 μέρες το μήνα χωρίς εφημερία ορθοπεδικού
24 μέρες το μήνα χωρίς εφημερία παιδιάτρου
15 μέρες το μήνα χωρίς εφημερία καρδιολόγου
23 μέρες το μήνα χωρίς εφημερία ακτινολόγου και το υπουργείο κατάργησε από τον οργανισμό του νοσοκομείου 1 θέση ακτινολόγου
Σε 21 νοσηλευτές οφείλονται συνολικά 184 ρεπό
Στους 4 τραυματιοφορείς οφείλονται συνολικά 324 ρεπό, ενώ οι 2 έχουν συνολικά υπόλοιπο άδειας του 2012, 19 ημέρες.  Εννοείται ότι τρέχει η κανονική άδεια του 2013 (25 μέρες για τον καθένα)
Στους 2 οδηγούς ασθενοφόρων του νοσοκομείου οφείλονται συνολικά 29 ρεπό και 7 ημέρες άδεια 2012.  Στους 4 οδηγούς ασθενοφόρων του Κ.Υ. Νεάπολης οφείλονται συνολικά 66 ρεπό και 4 ημέρες άδεια του 2012.
Σε 9 Διοικητικούς υπαλλήλους οφείλονται συνολικά 176 ημέρες κανονική άδεια προηγούμενων ετών (με αποκορύφωμα 1 υπάλληλος με οφειλόμενη άδεια από το 2008)
Η κάλυψη σε υλικά είναι ελλιπής λόγω μειωμένου προϋπολογισμού. Στα τρόφιμα αναγκαζόμαστε να αντικαθιστούμε γεύματα που περιέχουν ακριβότερα υλικά με άλλα που περιέχουν φθηνότερα υλικά π.χ. αντικατάσταση μοσχάρι με χοιρινό.  Δυο χρόνια δεν προμηθευόμαστε τυρί και γιαούρτι συνεπώς τα μακαρόνια σερβίρονται χωρίς τυρί ενώ στους ασθενείς δεν σερβίρεται γιαούρτι.
Σε περιπτώσεις ελλείψεων  γίνεται έρανος μεταξύ του προσωπικού για να αγοράσουμε σκόνη πλυντηρίου ή απορρυπαντικό πιάτων ενώ  γιατρός αγοράζει απαραίτητα υγειονομικά υλικά από την τσέπη του.
Πολίτες αγοράζουν διάφορα υλικά μόνοι τους και ντόπιοι επαγγελματίες βοηθούν με προσφορές.
ΩΣ ΠΟΤΕ;                        

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Στο Νοσοκομείο υπηρετούν 25 μόνιμοι γιατροί, 4 ειδικευόμενοι και υπάρχουν 9 κενές θέσεις.  Ο Γυναικολόγος συνταξιοδοτήθηκε στο 2012 και παραμένει κενή η θέση.  Ο άλλος γυναικολόγος μετατέθηκε απευθείας από το υπουργείο σε άλλη υπηρεσία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νοσοκομείου και η θέση του καταργήθηκε.
Ο Ουρολόγος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα και ένας Οδοντίατρος θα συνταξιοδοτηθεί εντός του 2013

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Υπηρετούν 43 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως φαίνεται στο σχετικό αναλυτικό πίνακα και υπάρχουν 30 κενές θέσεις.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:
Αντί 44 υπάλληλοι που αναφέρονται στο χάρτη του Υπουργείου, υπηρετούν μόνο 19 στις ειδικότητες που αναφέρονται αναλυτικά στον πίνακα, υπάρχουν 17 κενές θέσεις ενώ καταργήθηκαν από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου 5 θέσεις.
Οι τηλεφωνητές μετά τη συνταξιοδότηση 2 υπαλλήλων απέμειναν μόνο 2.  Απαιτούνται 4 υπάλληλοι.  Οι 2 θέσεις καλύπτονται με απόσπαση.  Ωστόσο ο ένας αποσπασμένος υπάλληλος συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου.  Παράλληλα απουσιάζει λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μια υπάλληλος με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να δοθούν οι άδειες του προσωπικού γιατί θα μείνει κενό σε κάποιες βάρδιες το τηλεφωνικό κέντρο.  Επίσης λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης με υπάλληλο από άλλο τμήμα.  

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Η απόλυτη ανακρίβεια του  Υπουργείου εμφανίζεται σε αυτόν τον κλάδο. Το υπουργείο εμφανίζει 64 υπηρετούντες υπαλλήλους και υπηρετούν στην πραγματικότητα 4 και υπάρχει 1 κενή θέση.

ΛΟΙΠΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ:  Υπηρετούν 16 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων και υπάρχουν 4 κενές θέσεις.  Το Υπουργείο στο χάρτη υγείας εμφανίζει 43 υπαλλήλους.
    
Το σύνολο των πραγματικά υπηρετούντων υπαλλήλων είναι 111.  Οι κενές θέσεις 60.
Το Υπουργείο εμφανίζει πλασματικά 347 υπηρετούντες υπαλλήλους.

Ψήφισμα της  9ης Οκτωβρίου 2013 στα πλαίσια της ανοιχτής συζήτησης ενημέρωσης-πληροφόρησης και στήριξης του Νοσοκομείου Μολάων, του Κέντρου Υγείας Νεάπολης και των άλλων δημοσίων δομών υγείας της περιοχής μας.
Εμείς οι πολίτες της περιοχής της νοτιοανατολικής Λακωνίας και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μολάων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου στα Παπαδιάνικα διαπιστώσαμε, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν, ότι το Νοσοκομείο Μολάων υπολειτουργεί με δεδομένο ότι υπάρχουν 59 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων κενές και η χρηματοδότησή του είναι στο μισό από αυτήν που πραγματικά απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής μας με ασφάλεια για την υγεία μας.
Διεκδικούμε την ουσιαστική λειτουργική αναβάθμιση και τη διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Μολάων, με δικά του όργανα διοίκησης, που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής μας.
Απαιτούμε την αναγκαία χρηματοδότησή του σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες για την προμήθεια σε υλικά, φάρμακα, αντιδραστήρια κ.λ.π. και την κάλυψη των κενών θέσεων με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό ώστε το νοσοκομείο να λειτουργεί πλήρως και με ασφάλεια.
Απαιτούμε την άμεση κάλυψη δυο θέσεων γυναικολόγων μαιευτήρων που κενώθηκαν και μία θέση ουρολόγου που κενώνεται εντός του 2013 καθώς και όλων των κενών (10) θέσεων των περιφερειακών ιατρείων με αγροτικούς γιατρούς.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μονεμβασίας και το Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ενώπιον τους ο Υπουργός Υγείας να απαντήσει άμεσα και σαφώς με ποιο τρόπο και πότε θα ενισχυθεί το νοσοκομείο. Ποιες από τις πραγματικές ανάγκες θα καλύψει ο Υπουργός και πότε .
Αποφασίσαμε:
1.    Να διαβιβαστούν τα στοιχεία στους τρείς, άμεσα ενδιαφερόμενους, Δήμους, ήτοι Μονεμβασίας, Ελαφονήσου και Ευρώτα καθώς και ατομικά σε όλους του Δημοτικούς Συμβούλους ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση κάτω από την οποία «λειτουργεί» το Νοσοκομείο.
2.    Ζητάμε από τα παραπάνω τρία Δημοτικά Συμβούλια να τεθεί το θέμα του Νοσοκομείου Μολάων, άμεσα, σε ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί σε συνεδρίασή τους.
3.    Να δημοσιοποιηθούν μέσω των Μ.Μ.Ε. και του διαδικτύου τα στοιχεία που αφορούν στην κατάσταση του Νοσοκομείου από άποψης στελέχωσης και χρηματοδότησης και να επιδιωχθεί συνέντευξη τύπου.
4.    Να επιδιωχθεί ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής και δημοτικών συμβούλων.
5.    Να οργανωθούν ομάδες από τους συμμετέχοντες και να γίνει ενημέρωση κατά τόπους.
6.    Να ενημερώσουμε τους Συλλόγους Λακώνων που υπάρχουν στην Αττική και να ζητηθεί η συμπαράστασή τους στη στήριξη των δομών υγείας της περιοχής μας.
7.    Να επιδιωχθεί ο συντονισμός με επιτροπές αγώνα από άλλες περιοχές και να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένα αιτήματα.