Πανετόνε από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
2/3 φλ τσ χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 φλ τσ αλεύρι γ.ο.χ.
6 κ σ ζάχαρη
2 κ γλ αλάτι
2 αυγά και 5 κρόκους αυγών ξεχωριστά
3/4 φλ τσ μαλακό βούτυρο
2/3 φλ τσ μαύρες σταφίδες
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλ τσ κόντιτα

Τρόπος παρασκευής
1. Ζεσταίνετε ελαφρά ένα μεγάλο μπωλ και ρίχνετε εκεί τα γάλα με τη μαγιά. Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε το μείγμα να αφρίσει για 10′. Προσθέτετε 1 φλ τσ από το αλεύρι,
ανακατεύετε, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε το μπολ σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για 30′.

2. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύετε και κάνετε μια γούβα στη μέση. Ρίχνετε εκεί τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας με
τα δάχτυλα σας.

3. Στη συνέχεια ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να δουλεύεται δύσκολα. Τότε αρχίζετε να το δουλεύετε ξανά με τα χέρια σας, μέχρι να γίνει κολλώδης ζύμη.

4. Αλείφετε το βούτυρο πάνω στη ζύμη και την ξαναδουλεύετε με τα χέρια σας. Σκεπάζετε το μπολ και το τοποθετείτε σε ζεστό μέρος για 3-4 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Απλώνετε μια λαδόκολλα στη βάση της ειδικής φόρμας για πανετόνε και την βουτυρώνετε καλά. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτετε τις σταφίδες, τα κόντιτα και το ξύσμα και την πλάθετε σε μπάλα, αφού τη δουλέψετε για λίγο με τα χέρια σας. Τοποθετείτε τη μπάλα μέσα στη φόρμα.

6. Καλύπτετε τη φόρμα με μια πλαστική σακκούλα και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να φτάσει σχεδόν στην κορυφή της φόρμας. Προθερμαίνετε τον
φούρνο στους 200ο C με τις αντιστάσεις και ψήνετε το πανετόνε για 15′.

7. Κατόπιν το σκεπάζετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180ο και ψήνετε για 30′. Αφήνετε το πανετόνε να κρυώσει στη φόρμα για 5′ και κατόπιν το μεταφέρετε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει τελείως.

Το πανετόνε σερβίρεται με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.

Tips: Αν δεν βρείτε ειδική φόρμα για πανετόνε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό κουτί του καφέ του ενός κιλού, αφού πρώτα το πλύνετε και το σκουπίσετε σχολαστικά.