Συνταγή για μπακλαβά από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για ένα ταψί 22Χ35 εκ
3 φλ τσ αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
2 φλ τσ βούτυρο γάλακτος λιωμένο
λίγη κανέλλα τριμμένη
2 κ σ φρυγανιά τριμμένη
650 γρ λεπτά φύλλα κρούστας (τύπου Βηρυττού)

Για το σιρόπι
2 φλ τσ μέλι
3 φλ τσ ζάχαρη
3 φλ τσ νερό
ξύλο κανέλλας
φλούδα λεμονιού
γαρυφαλλάκια για το στόλισμα

Τρόπος παρασκευής
1. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα μαζί (προσέχουμε να μην πιέζουμε τα φύλλα κατά το στρώσιμο και το χάραγμα γιατί ο μπακλαβάς γίνεται σκληρός)

2. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο μείγμα από αμύγδαλα ή καρύδια ανακατεμένα με την φρυγανιά και την κανέλλα. Συνεχίζουμε βάζοντας πάλι ένα φύλλο,
βούτυρο, και το μείγμα.

3. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι ξηροί καρποί και τελειώνουμε με 7-8 φύλλα βουτυρωμένα, χωρίς αμύγδαλα ή καρύδια.

4. Καίμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολάκι και ραντίζουμε όλη την επιφάνεια. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και καρφώνουμε ένα γαρυφαλλάκι σε κάθε κομμάτι.

4. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό, για να γίνει τραγανό το φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 20′ και μετά στους 170ο για άλλη 1 ώρα και 20′. Βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο ψήνετε ο μπακλαβάς, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί, για 5′-7′, από την στιγμή που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Όταν σιροπιάσουμε τον μπακλαβά, πολύ προσεκτικά και με κουτάλα ώστε να πάει το σιρόπι παντού, τον σκεπάζουμε με λαδόκολλα και πετσέτα, ώστε το σιρόπι να φτάσει μέχρι τα επάνω φύλλα. Αφήνουμε έτσι για μερικές ώρες πριν τον κόψουμε και τον σερβίρουμε. Για να μην κολλήσει η λαδόκολλα στα φύλλα, ακουμπάμε επάνω στο ταψί έναν μακρύ χάρακα ή την βέργα που ανοίγουμε το φύλλο και μετά την λαδόκολλα και την πετσέτα.