Κυδώνια με μήλα πελτέ από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό κυδώνια | 1/2 κιλό μήλα αρωματικά | μερικά κλωναράκια αρμπαρόριζα

Πως φτιάχνεται
1. Τρίβετε με πανί τα κυδώνια, για ν’ αφαιρεθεί το χνούδι, τα πλένετε και τα κόβετε σε τέταρτα. Την ίδια διαδικασία κάνετε και με τα μήλα. Τα σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το βράζετε επί 1/2 ώρα ή ώσπου να μαλακώσουν.

2. Στρώνετε σε τρυπητό ένα υγρό τουλπάνι και ρίχνετε μέσα τα κυδώνια και τα μήλα με το χυμό τους. Αφήνετε να στραγγίσουν μερικές ώρες χωρίς να τα πιέσετε.

3. Μετράτε το χυμό τους και για κάθε φλυτζάνι τσαγιού μετράτε τα 3/4 από 1 φλ τσ ζάχαρη. Βράζετε το χυμό επί 12′, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε το σιρόπι. Ρίξτε μερικά
κλωναράκια αρμπαρόριζα δεμένα μαζί σε δεματάκι, για επιπλέον άρωμα.

4. Το βράζετε ώσπου να “δέσει”, αφαιρείτε τον αφρό και το μοιράζετε σε μικρά στεγνά βάζα. Όταν κρυώσει και πήξει, κλείνετε τα βάζα.

5. Για να διαπιστώσετε αν το σιρόπι έχει “δέσει”, το δοκιμάζετε με τον εξής πρακτικό τρόπο: Παίρνετε με κουτάλι λίγο από το σιρόπι. Το αφήνετε να πέσει αργά από τη μιά πλευρά
του κουταλιού. Στην αρχή, θα πέφτει χωρισμένο σε δυο μέρη, σαν δυο μεγάλες σταγόνες. Όταν όμως θα έχει “δέσει” θα πέσει ενωμένο.