Θέματα Λαογραφίας στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, διοργανώνει από το Μάιο έως τον Ιούνιο 2016, κύκλο διαλέξεων για την Πολιτιστική Κληρονομιά μας με γενικό τίτλο Θέματα Λαογραφίας, στη διάρκεια του οποίου πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές της λαογραφίας θα παρουσιάσουν πτυχές της παράδοσής μας. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

• 14 Μαΐου 2016, 8:00 μ.μ.
Αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου)
Ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Μερακλής θα παρουσιάσει τα γνωρίσματα της λαϊκής τέχνης μέσα από σύντομες παρατηρήσεις και στη συνέχεια ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λαογραφίας ΕΚΠΑ, κ. Γιώργος Κούζας θα προσεγγίσει μια σύγχρονη μορφή λαϊκής τέχνης, την ζωγραφική των δρόμων των πόλεων.

• 14 Μαΐου 2016, 9:00 μ.μ.
Αίθουσα «Αλέξανδρος Κουρής» της Π.Ε.Σ. (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου)
Ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής θα εγκαινιάσει έκθεση έργων του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Θεοφίλη από το Βασσαρά, παρουσία του γιού του Αναστάσιου Θεοφίλη (διάρκεια έκθεσης 14.5.2016 – 31.5.2016, κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 7-9 μ.μ.).

• 18 Μαΐου 2016, 7:30 μ.μ.
Αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου).
Η Γιάννα Κατσουγκράκη, αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ, ΜΑ Λαογραφίας, θα αναπτύξει το θέμα Συμβολή του Βασσαραίου ζωγράφου Γιάννη (Γιάγκου) Θεοφίλη στη λαϊκή ζωγραφική της Λακωνίας.

• 25 Ιουνίου 2016, 8:00 μ μ.
Αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου).
Ο ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης θα παρουσιάσει θέματα νεωτερικής – σύγχρονης λαογραφίας.

Ενισχύστε, με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις, την προσπάθεια της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, για την ενημέρωση και επαφή του κοινού της πόλης με πανεπιστημιακούς δασκάλους και διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι τιμούν την πόλη μας και προσφέρουν τις γνώσεις τους σε θέματα Λαογραφίας και Τέχνης.