Ακατάλληλο το νερό της Σκούρας! Αντιδρούν οι κάτοικοι

neroakatallilo-flynews“Οι κάτοικοι της Σκούρας  διαμαρτύρονται εδώ και πολλά χρόνια για την ποιότητα του νερού. Η δια γυμνού οφθαλμού και επαναλαμβανόμενη έλλειψη διαύγειας (η «μαυρίλα») που  υπάρχει στο νερό, η πολύ μικρή απόσταση του χώρου άντλησης του

από τις όχθες του ποταμού Ευρώτα (ο οποίος δέχεται μεγάλο ρυπαντικό φόρτο) είχαν προβληματίσει τους κατοίκους της Σκούρας και είχαν αναγκάσει κάποιους από αυτούς (αλλά όχι όλους) με ιδία πρωτοβουλία είτε να χρησιμοποιούν οικιακά φίλτρα είτε να μην το πίνουν και να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να προμηθεύονται νερό από αλλού. Ο Σύλλογος μας επανειλημμένως είχε θέσει ξανά και ξανά το θέμα στις αρμόδιες αρχές. Μέχρι τώρα η απάντηση στις διαμαρτυρίες μας ήταν ότι οι μετρήσεις που γίνονται θεωρούν το νερό κατάλληλο για πόση μιας και το 2010 τοποθετήθηκαν ειδικά φίλτρα καθαρισμού στο χώρο άντλησης στη Σκούρα και στη Πλατάνα (έργο αρχικού προϋπολογισμού 150.000). Μάλιστα το φθινόπωρο του 2011 σε σχετική συνάντηση με στελέχη της Δημοτικής Αρχής ο σύλλογος μας είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα μας ανακοινώνονταν τακτικά οι μετρήσεις που ως οφείλει διενεργεί η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. γεγονός που δυστυχώς δεν έγινε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από βλάβη στο αντλιοστάσιο, υπήρξε πολύωρη διακοπή νερού για αρκετές ημέρες. Όπως πάντα και αυτή τη φορά μετά τη διακοπή  του νερού, από τις βρύσες μας για αρκετές ώρες έτρεχε βρώμικο νερό (μαύρο). Οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης αποκάλυψαν ότι το δίκτυο σε πολλά σημεία είχε «λάσπη» που ρύπαινε και εμπόδιζε τη διέλευση του νερού.

Και έτσι φτάνουμε στην Παρασκευή 27/7/2012 όπου για πρώτη φορά και με μια ολιγόλογη ανακοίνωση της η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ενημέρωσε τους κατοίκους της Σκούρας «να μην χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο νερό του δικτύου ύδρευσης της Σκούρας για πόση, παρά μόνο για οικιακή χρήση, επειδή διαπιστώθηκε υπέρβαση των συγκεντρώσεων σιδήρου και μαγγανίου».

Είναι προφανές ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση. Πολλοί κάτοικοι αναρωτούνται για τις συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει στην υγεία τους η μέχρι τώρα χρήση του νερού. Η άγνοια για το ποιες είναι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες από αυξημένο μαγγάνιο και σίδηρο επιτείνουν τη αγωνία.

Εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Σκούρας και μετά από γενική απαίτηση τους παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των κατοίκων της Σκούρας και ζητάμε την άμεση σύγκληση από την Δημοτική Αρχή Λαϊκής Συνέλευσης στο χωριό μας όπου θα τα αρμόδια στελέχη θα παράσχουν υπεύθυνη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, ενημέρωση για  τις επιπτώσεις στην υγεία μας από το αυξημένο σίδηρο-μαγγάνιο διαχρονικά.

Επίσης ζητάμε από τοις αρμόδιες αρχές την άμεση επίσημη απάντησή σε μία σειρά από ερωτήματα όπως :
o    Γίνονταν στο διάστημα των τελευταίων χρόνων οι τακτικοί, προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία, έλεγχοι  ποιότητας του νερού; Παρακαλούμε για την ανακοίνωση όλων των μετρήσεων των τελευταίων δύο ετών.
o    Ήταν επιστημονικά σωστές οι διαβεβαιώσεις που είχαμε για τη λύση του προβλήματος με την τοποθέτηση των φίλτρων, εάν τα φίλτρα λειτουργούσαν, εάν ήταν και από πότε ήταν εκτός λειτουργίας ;
o    Χλωριώνεται το νερό, καθαρίζονται οι δεξαμενές τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
o    Σε τι κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο ύδρευσης μετά τη «χρόνια μαυρίλα» και το αυξημένο μαγγάνιο και σίδηρο ;
o    Είναι το νερό κατάλληλο για τις υπόλοιπες χρήσεις και εάν ναι για ποιες ;

Ο σύλλογος μας εξαιτίας της αυτονόητης σοβαρότητα του θέματος θα φροντίσει για την συνεχή προβολή του θέματος έως την επίλυση του”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ