12 λόγοι για τους οποίους η Σπάρτη θα πρέπει να φιλοξενήσει το Spartan Race

Η συζήτηση έχει φουντώσει ενώ τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Η Σπάρτη έχει να κερδίσει και μόνον να κερδίσει από τη μόνιμη διεξαγωγή του Spartan Race στη Σπάρτη. Τελεία και παύλα.

1. Το Spartan Race, αν και ξεκίνησε μόλις το 2010, είναι από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη με 50 τουλάχιστον διοργανώσεις στις ΗΠΑ και άλλες 70 σε όλον τον κόσμο. Με κοντά 5 εκατομμύρια ακολούθους στο facebook και άλλους τόσους στα άλλα social media οτιδήποτε αφορά στο Spartan Race διαδίδεται μέσα σε 24 ώρες σε όλο το πλανήτη. Η διασύνδεση της Σπάρτης με το Spartan Race θα προσφέρει στην πόλη μια προβολή κυριολεκτικά ανεκτίμητης οικονομικής αξίας. Η Σπάρτη εν μια νυκτί μπαίνει στον τουριστικό χάρτη. Χωρίς πληρωμένες διαφημίσεις, χωρίς περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις, χωρίς ένα ευρώ.

2. Οι άνθρωποι που θα προσελκύει η Σπάρτη συστηματικά μέσω του Spartan Race είναι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τι εστί Σπάρτη και τρέφουν τεράστιο σεβασμό για αυτό τον τόπο και την ιστορία του. Η Σπάρτη θα πετύχει κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Να προσελκύσει τουρισμό που ασχέτως οικονομικής επιφάνειας θα προσέλθει με δέος στη γη που γέννησε τέτοια Ιστορία, τέτοιους ήρωες, τέτοιους πολεμιστές, τέτοιους άνδρες και γυναίκες. Αυτόν τον συνειδητοποιημένο Τουρισμό και τους ανθρώπους που θα καταφθάσουν με αίσθημα σεβασμού για τον τόπο μας δεν επιζητούμε όλοι; Η Σπάρτη έχει τη σπάνια ευκαιρία να τον αποκτήσει.

3. Το σημαντικότερο επίτευγμα με την έλευση του Spartan Race είναι πως η Σπάρτη επιτέλους αποκτά ταυτότητα τουριστική και επικοινωνιακή. Η Σπάρτη, με τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις της επιλέγει να στείλει το σήμα ως διεθνής προορισμός για Αθλητικό Τουρισμό – fitness Tourism – training tourism. Είναι το μόνο είδος Τουρισμού που εύκολα η πόλη μπορεί να υιοθετήσει και να καλλιεργήσει προσαρμόζοντας την τουριστική της ταυτότητα και το σήμα της. Με κεντρικό σύνθημα TRAIN IN SPARTA / ΠΡΟΠΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ η Σπάρτη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα άτυπο και σταδιακά όλο και πιο οργανωμένο προπονητικό κέντρο αξιοποιώντας παράλληλα πλήρως την Ιστορία της. Για την ακρίβεια είναι η Ιστορία της που μπορεί να επιβάλλει απόλυτα τη νέα της φυσιογνωμία. Σπάρτη = αθλητικό ιδεώδες και αυτό κατάφερε να ενσαρκώσει τέλεια το Spartan Race. To Spartan Race θα παίξει καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε το concept της πόλης να διαδοθεί και να επιβληθεί κυριολεκτικά αυτόματα.

4. Η πίστα για τη διεξαγωγή του Spartan Race εκτός από τις 8 μέρες διεξαγωγής του αγώνα θα είναι υπό την εποπτεία και τη διαχείριση του Δήμου έτσι ώστε μπορεί σε ετήσια βάση να τον αξιοποιεί ως ένα προπονητικό κέντρο. Κοντά σε αυτό, οι άλλες εγκαταστάσεις μας αλλά και οτιδήποτε θα βάλουν μπροστά για να διοργανώσουν τοπικοί επιχειρηματίες και Σύλλογοι εκμεταλλευόμενοι και τα προνόμια της Λακωνικής Φύσης θα προσελκύουν όλο το χρόνο ανθρώπους που θα έρθουν εδώ για να προπονηθούν, για να περπατήσουν σε μονοπάτια, για μετέχουν σε τρίαθλα και άλλες οργανώσεις που μπορούμε να διοργανώσουμε. Η «αγνότητα» και η μη τουριστικοποίηση της Σπάρτης μπορούν να μεταβληθούν από μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα.

5. Ο Αθλητικός Τουρισμός θα αξιοποιήσει εξαιρετικά τον αγροτικό χαρακτήρα της Σπάρτης και της Λακωνίας, δίνοντας τεράστια ώθηση στα αγνά και άκρως ποιοτικά λακωνικά προιόντα και τη γαστρονομία. Άνθρωποι που κάνουν προσεκτική διαχείριση του σώματός τους θα εκτιμήσουν τη Λακωνική γαστρονομία και τα δώρα της Λακωνικής γης. Και το κυριότερο; Θα τα αγοράσουν και θα τα διαδώσουν.

6. Το Spartan Race είναι τέτοιας κλίμακας γεγονός που θα ενώσει πραγματικά όλη τη Λακωνία. Ένας άπιαστος στόχος δεκαετιών, επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα. Και αυτό δεν αφορά μόνον τις 8 ημέρες διεξαγωγής και της φιλοξενίας στα πλαίσια του αγώνα. Όλο το χρόνο το κοινό που θα φτάνει στη Σπάρτη θα διαχέεται σε όλο το Νομό με αθλητικά events και κίνητρα και με τη Λακωνία, τη Φύση της και το Πολιτισμό της να δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο κοκτέιλ εμπειριών. Για το Spartan Race αλλά και το concept του TRAIN IN SPARTA, Σπάρτη δεν είναι μόνον η πόλη, ούτε καν ο Δήμος Σπάρτης. Σπάρτη είναι όλη η γη των Αρχαίων Σπαρτιατών.

7. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι θεαματική. Τοπικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις με αναμνηστικά, επιχειρήσεις με αθλητικά, επιχειρήσεις με τοπικά προιόντα και φυσικά μονάδες φιλοξενίας [ξενώνες και μονάδες που θα συνδυάζουν διαμονή και προπόνηση] είναι ενδεικτικά μόνον της οικονομικής άνθισης που μπορεί να προκύψει. Το να μπει ένας κεντρικός σχεδιασμός σε όλο αυτό αποτελεί σαφέστατα ένα σημαντικό στοίχημα.

8. Η Σπάρτη έχει το προνόμιο του να διαθέτει το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού. Το συγκεκριμένο Τμήμα έρχεται, μοιραία και όχι τυχαία, να παίξει όχι απλά ένα υποστηρικτικό αλλά καταλυτικό ρόλο στο άνοιγμα της Σπάρτης στον αθλητικό και φίλαθλο κόσμο. Μετατρέπεται σε πόλο που θα βοηθήσει το σωστό σχεδιασμό του όλου σχεδίου δίνοντας βαρύτητα και περιεχόμενο στο νέο προφίλ της Σπάρτης.

9. Η Σπάρτη και η Λακωνία έχουν αποκτήσει αρκετά αξιόλογα αθλητικά δρώμενα και δράσεις ειδικά την τελευταία πενταετία. Το νέο σχέδιο θα επιτρέψει τη συνένωσή τους αλλά και τη δημιουργία νέων που θα κάνουν τη Σπάρτη και τη Λακωνία ένα καμβά δρωμένων σε ετήσια βάση, ασχέτως εποχής και συνθηκών. Για την ακρίβεια, εκμεταλλευόμενες τη διαφορετικότητα των εποχών και των συνθηκών. Spartan Race και Σπάρταθλον γίνονται οι δυο βασικοί πυλώνες που επισημοποιούν τη σύγχρονη Σπάρτη ως προορισμό για αθλητές αλλά και για όσους θέλουν να βιώσουν το αθλητικό πνεύμα σε ένα τόπο που το γέννησε ήδη από την αρχαιότητα.

10. Η κατακόρυφη άνοδος της επισκεψιμότητας της Σπάρτης και της Λακωνίας θα μετατραπεί στον τέλειο μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία για να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που δικαιούται η Σπάρτη και η Λακωνία. Ενδεικτικά αναφέρω το Νέο Μουσείο της Σπάρτης αλλά και όλα τα προγράμματα που αφορούν στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Λακωνίας αλλά και έργα αθλητικά τα οποία δεν θα μπορούν να αγνοηθούν υπό τη πίεση της υψηλής επισκεψιμότητας του Νομού.

11. Η Σπάρτη, με το Spartan Race και με τη φυσιογνωμία της ως αθλητικού – προπονητικού κέντρου θα μετατραπεί σε μια πόλη που θα προσελκύσει νεολαία. Ένα δυναμικό YOUTH CITY που θα δώσει λύσεις και προοπτική και για την ίδια τη λακωνική νεολαία. Τα παιδιά μας. Από μια πόλη άνευρη η Σπάρτη μπορεί να μετατραπεί σε μια πόλη με νεανικό παλμό, επίκεντρο παράλληλα και διεθνούς σχολικού τουρισμού που θα αξιοποιεί παράλληλα μνημεία, ιστορία και αθλητισμό.

12. Τέλος, θεωρούμε ότι η συνεργασία με το Spartan Race και η στενή επαφή με τους ίδιους τους εμπνευστές του θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε ως Σπάρτη στην περαιτέρω ωρίμανση της διοργάνωσης ενώ η ζωντανή και δημιουργική σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί θα καταστήσει όλα τα Spartan Races του πλανήτη πρεσβευτές της Σύγχρονης Σπάρτης. Μιας Σπάρτης ανοιχτής και διεθνούς που χάρη στο Spartan Race αλλά και στη δουλειά μας θα μπορέσει να αλλάξει σελίδα.

Κείμενο: Πάνος Παπαδολιάς
φωτογραφία: Spartan Race.