Τα νέα της εβδομάδας στο νομό Λακωνίας

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μια ματιά!

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας η ανάπλαση της Παλαιολόγου

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την ανάπλαση της Παλαιολόγου, ύστερα από αίτημα του συνόλου των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Αν αναρωτιέστε γιατί καθυστερεί η ανάπλαση της Παλαιολόγου, είναι γιατί δεν έχω πάρει απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα, για να μπορέσω να συνεχίσω, καθώς το έργο πάσχει μελετητικά. Η καθυστέρηση του έργου είναι τρομερή ζημιά για εμάς» σημείωσε με έμφαση ο εργολάβος, κύριος Γεωργαλής, ο οποίος στη συνέχεια διάβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προέγκριση της εξάμηνης παράτασης που έλαβε για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2024, κάτι που επιβεβαιώνει ότι «υιοθετήθηκαν όσα έλεγα από την αρχή». Τέλος, για το μέλλον της ανάπλασης ανέφερε «εφόσον λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, εμείς μπορούμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχουμε ολοκληρώσει το έργο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό που προσεγγίζει το 90%», απαντώντας στη συνέχεια για όσα του καταλογίζουν σχετικά με τις κακοτεχνίες που καταγράφονται.

Απατεώνας με … καρύδια και αμύγδαλα!

Περισσότερους από τρεις τόνους καρύδια και αμύγδαλα έβαλε στο χέρι μέσα σε μόλις ένα μήνα ένας απατεώνας από τη Λακωνία, ο οποίος εξαπατούσε παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας παριστάνοντας τον έμπορο φρούτων που τάχα θα αγόραζε την παραγωγή τους. Ο δράστης επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τα ανυποψίαστα θύματα και τα έπειθε να στείλουν τα προϊόντα τους σε σημεία που υποδείκνυε και ότι δήθεν θα κατέβαλε το αντίτιμό τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μία ακόμη φωτιά στη Λακωνία

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς. Στο σημείο επιχείρησαν 11 Πυροσβεστικά οχήματα ενώ συνέδραμαν και εναέριες δυνάμεις.

Πήγαν ταμείο οι πληγέντες από τον Daniel 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, αποφάσισε την εξόφληση των πορισμάτων για τις ζημίες, τις οποίες προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο ‘’Daniel’’ στην Πελοπόννησο. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν ύψους 38,5 εκατ.ευρώ.

Αστυνομικές επιχειρήσεις, συλλήψεις κι εξιχνιάσεις 

Συνελήφθησαν, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Μολάων και Γυθείου, -2- ημεδαποί, ηλικίας 28 και 49 ετών, αντίστοιχα, γιατί, λίγο νωρίτερα, αφαίρεσαν οικοδομικά υλικά, από αύλειο χώρο οικοδομής, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης αστυνομικής επιχείρησης στην Πελοπόννησο, έγιναν έλεγχοι σε -1.164- άτομα, εκ των οποίων τα -972- ήταν ημεδαποί και -192- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -849- οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν -62- άτομα, από τα οποία -49- ήταν ημεδαποί και -13-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -40- άτομα.

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης, -1- περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπής, που έγινε την 14.4.2024. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 45χρονου αλλοδαπού, για απάτη, ενώ, κατασχέθηκαν κινητό και όχημα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Τραγικό τέλος για έναν 25χρονο

Ακόμη ένας νέος άνθρωπος, 25 χρονών, έχασε τη ζωή του κυνηγώντας το μεροκάματο την Κυριακή 21/4, σε αγροτική καλλιέργεια στο Λεήμονα Σκάλας Λακωνίας, όπως αναφέρεται από πτώση από γεωργικό ελκυστήρα. Ο τραγικός αυτός θάνατος έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά των νεκρών της εργατικής τάξης της χώρας μας, που τις τελευταίες δύο μόνο εβδομάδες φτάνουν στους 11, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ Λακωνίας.

«Κουνήθηκε» ο Λακωνικός Κόλπος

Σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Λακωνίας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση καταγράφηκε σε απόσταση 21 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μάνης.

Στις 13.05 τα νεότερα από το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Η ανοιχτή συνάντηση σχετικά με την πρόοδο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 18:00, στο Πάρκο Γουδέ στη Σπάρτη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και ελεύθερη σε όλους/ες χωρίς προεγγραφή.

Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων στη Σπάρτη

Από Μ. Δευτέρα έως Μ.Πέμπτη, οι εμπορικές επιχειρήσεις της Σπάρτης θα υποδέχονται το καταναλωτικό κοινό 8:00-14:00 και 18:00-21:00.

Μία ακόμη παραίτηση στο δήμο Ελαφονήσου

Παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου Ελαφονήσου ο Χριστόφορος Μέντης. Την παραίτηση έκανε αποδεκτή ο δήμαρχος, κύριος Άγγελος Τσιριγωτάκης.

Προσλήψεις στο δήμο Σπάρτης

Υδρονομείς προσλαμβάνει ο δήμος Σπάρτης με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να είναι η 29η Απριλίου.

Λακωνία όπως … Σαχάρα!

Την εβδομάδα που εκπνέει η αφρικανική σκόνη επισκέφθηκε και το νομό Λακωνίας, σκεπάζοντας αρκετές περιοχές.

Σταράτα λόγια της Νάγιας Γρηγοράκου για τους «Σπαρτιάτες»

Ειδικά για τους καταγόμενους από τη Σπάρτη, η οικειοποίηση της λέξης «Σπαρτιάτες», ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νάγια Γρηγοράκου σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με το εν λόγω κόμμα.

Στην Εισαγγελία εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σπάρτης

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», εκφράζοντας το σύνολο των εκπαιδευτικών – μελών του, δηλώνει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, που βρίσκονται σε θέση υπόλογου στην Εισαγγελία, ύστερα από δικογραφία που έχει συνταχθεί σε βάρος τους μετά από καταγγελία γονέα, απλά και μόνο γιατί έπραξαν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Περιπέτειες … εν πλω!

Ενημερώθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, οι Λιμενικές Αρχές της Καλαμάτας, του Γυθείου και της Νεάπολης Βοιών, για μηχανική βλάβη σε φορτηγό πλοίο με 8μελες πλήρωμα, ανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιου Λακωνικού Κόλπου. Άμεσα ενημερώθηκε ρυμουλκό πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ρυμούλκησε το Φ/Γ με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο του λιμανιού του Γυθείου. Στην περιοχή κατέφθασαν για συνδρομή ακόμα δύο (02) ρυμουλκά. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.