Ολοκληρώθηκαν το νέο αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης και η αποκατάσταση του κάστρου Βατίκων

Παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη , της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Η. Τριχείλη , υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Αυγούστου στη Νεάπολη Βοιών εκδήλωση με θέμα: «Από το αρχαιολογικό μουσείο Νεάπολης Βοιών στο μεσαιωνικό κάστρο Βατίκων».
Τα έργα «Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών» και «Συντήρηση και αποκατάσταση κάστρου Βατίκων» υλοποιήθηκαν, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιστοίχως, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα παραπάνω έργα εντάχθηκαν με αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκαν με 921.510,86€ και 1.750.000,00€ αντίστοιχα.
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την παράδοση στο κοινό των δύο παραπάνω έργων τονίζοντας την σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μονεμβασίας στην ολοκλήρωσή τους. Ιδιαίτερα δε, εξήρε το καταπληκτικό κτίριο του νέου μουσείου Νεάπολης που μέσα από μια θαυμάσια μουσειολογική μελέτη αναδεικνύει τα καταπληκτικά αρχαιολογικά εκθέματα καθώς και την άρτια αποκατάσταση και συντήρηση του κάστρου Βατίκων. Κλείνοντας δήλωσε ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είτε εντάσσοντας και χρηματοδοτώντας έργα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε από ίδιους πόρους μέσο προγραμματικών συμβάσεων, έχοντας ως προτεραιότητα την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου, στοχεύοντας παράλληλα και σε ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, μέσω της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων και της αύξησης του τουρισμού.

BATIKA5