Για … Grigorakos Case κάνουν λόγο οι Financial Times!

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, μια πρώτη τοποθέτηση;

Λ. Γρηγοράκος: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την Ελλάδα. Το υπερμνημόνιο θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Θα έχει επιπτώσεις σε όλους τους πολίτες, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και θα παράξει υφεσιακά φαινόμενα στην οικονομία της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Όλοι οι οικονομολόγοι μιλούν για αυτό. Εμένα, όμως, με ενδιαφέρει η χώρα και μόνο. Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα που επικρατούσε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μιας και πέρασαν όλα αυτά τα σκληρά μέτρα του τέταρτου μνημονίου, το οποίο είναι ένα καταστροφικό μνημόνιο για τη χώρα αλλά και την «ανεξαρτησία» της, αφού τεράστια περιουσιακά στοιχεία της χώρας μπαίνουν σε αυτό το ταμείο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση σε σχέση με την προηγούμενη που ακολουθούσε. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να «ρίξουμε νερό στο κρασί μας», για να δούμε τι θα κάνουμε για τον Έλληνα πολίτη, που σίγουρα θα υποστεί όλες αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις από το μνημόνιο. Όλα αυτά τα λέω, γιατί βλέπω, ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, που θα έχουμε την μεγάλη φοροεπιδρομή, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών θα είναι μικρή και δε θα μπορούν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες φορολογικές αξιώσεις που θα έχει το κράτος. Νομίζω, ότι αν δεν είναι πολύ προσεκτική η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αν δεν προχωρήσουμε σωστά και δεν ολοκληρώσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους δανειστές, με μαθηματική ακρίβεια η χώρα θα οδηγηθεί στη δραχμή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, είπατε, ότι πρέπει, να «ρίξουμε όλοι νερό στο κρασί μας», να προσπαθήσουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, όλοι. Πώς γίνεται, όμως αυτό, ο δικομματισμός, όπως έχει διαμορφωθεί, σήμερα, συνέχεια κατηγορεί ό ένας τον άλλο;

Λ. Γρηγοράκος: Όλη αυτή η προσπάθεια θέλει πολύ δουλειά. Γιατί υπάρχουν τα προηγούμενα γεγονότα που μας «χωρίζουν» και μας κάνουν συγκρουσιακούς, διότι, όταν μετατρέπεις το ψέμα σε αλήθεια παραπλανάς πολλούς για λίγο, δεν μπορείς να παραπλανάς πολλούς για πολύ, όμως. Οπότε θα πρέπει να αλλάξει εντελώς κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός, και πιστεύω μπορεί, γιατί έχει δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρει τρόπους συναίνεσης με την αντιπολίτευση και την ελληνική κοινωνία, γιατί, αυτή την στιγμή, έχει διαρρήξει οποιουσδήποτε δεσμούς με την ελληνική κοινωνία. Ο Πρωθυπουργός έχει σίγουρα τον πρώτο λόγο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες συγκρούσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για όλους και η εφαρμογή των μέτρων θα εντείνει την μεγάλη δυσφορία του ελληνικού λαού απέναντι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όπως είπα και προηγουμένως θα περάσει δύσκολα τον Σεπτέμβριο, άρα θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και το πολιτικό σύστημα περισσότερο έτοιμο από οποιαδήποτε άλλη φορά, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις σε σχέση με την κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Επειδή είπατε, ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε, αναρωτιέμαι αν, σε αυτή την συγκυρία πιστεύετε, ότι ήρθε ο καιρός να σταματήσει η περίοδος ανεξαρτησίας σας και αν ναι προς ποια κατεύθυνση;

Λ. Γρηγοράκος: Όχι, δε νομίζω, ότι εξέλειπαν οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησής μου. Για μένα είναι θέμα αξιοπρέπειας, να μάθω, κάποτε, γιατί διαγράφηκα. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο και πιστεύω ενόχλησε όλο το πολιτικό σύστημα είναι ότι διαγράφεις κάποιον για τις πράξεις του, όχι για τις απόψεις του. «Η μοναδική αλήθεια είναι οι πράξεις» είπε ο Μάο.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η περίπτωση της διαγραφής μου απετέλεσε ένα μαύρο παράδειγμα, της σκοτεινής πλευράς του πολιτικού συστήματος. Δε γίνεται όταν ένας βουλευτής εκφράζει την άποψή του, γεγονός που οφείλει να κάνει κάθε βουλευτής, να διαγράφεται. Γι’ αυτό διαγράφηκα. Γιατί εξέφρασα την άποψή μου. Ακόμη και οι Financial Times ασχολήθηκαν με το γεγονός, μιλώντας για “Grigorakos case”. Γίνεται να διαγραφεί ένας βουλευτής για την άποψή του; Αυτό είναι πρωτόγνωρο.