Δίκη για το Μάτι: Ανακοινώθηκαν οι ένοχοι για την τραγωδία

5 οι ένοχοι - Έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων

Την ενοχή πέντε από τους συνολικά 20 κατηγορουμένους για την τραγωδία στο Μάτι αποφάσισε σήμερα Δευτέρα το τριμελές πλημμελειοδικείο.

Συγκεκριμένα, έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά με την απόφαση του το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό, Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ένοχος για εμπρησμό από αμέλεια κρίθηκε και ο κάτοικος Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά. Οι άλλοι πέντε καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες.

Συγγενείς αντέδρασαν έντονα μόλις άκουσαν την απόφαση. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή για εννέα κατηγορουμένους. Για απόφαση που έχει σοκάρει έκανε λόγο η Ιωάννα Μάνδρου.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Το Δικαστήριο μετά από 19 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, όπου προσπάθησε να καλύψει τον χρόνο που σπαταλήθηκε στην ανάκριση, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα εξέδωσε την απόφασή του.

«Μπορεί το δικαστήριο να έκανε και καλά τη δουλειά του, δεν το ξέρω εγώ, αλλά πάντως το σίγουρο είναι ότι η σειρά των ευθυνών έτσι όπως επιμερίζονται και αναλύονται προφανώς μας αφήνει ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.