Ζελέ με γκρέιπφρουτ και μανταρίνια από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 6 άτομα
9 φύλλα ζελατίνη
χυμός 1/2 λεμονιού
500 ml χυμός μήλου
100 γρ ζάχαρη
1 βανίλια
1 ροζ γκρέιπφρουτ
3 μανταρίνια (κατά προτίμηση κλημεντίνες)
200 γρ κρέμα γάλακτος
4 κ σ λικέρ αμυγδάλου (ανοιχτόχρωμο)
2 κ σ αμύγδαλα φιλέ

Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε μια στενόμακρη φόρμα του κέϊκ στην κατάψυξη, για 15′. Μουλιάζετε την ζελατίνη σε κρύο νερό για 5′. Σουρώνετε τον χυμό του λεμονιού και τον ανακατεύετε με 100 ml από τον χυμό μήλου, την ζάχαρη και την βανίλια πάνω σε μέτρια θερμοκρασία, ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

2. Στραγγίζετε την ζελατίνη και την διαλύετε μέσα στον ζεστό χυμό. Όταν διαλυθεί τελείως η ζελατίνη, προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό μήλου. Ρίχνετε μια ποσότητα από τον χυμό μέσα στην παγωμένη φόρμα, περίπου 2 εκ. και την βάζετε στο ψυγείο να πήξει η στρώση του ζελέ.

3. Αφαιρείτε την φλούδα από τα φρούτα και κόβετε το γκρέιπφρουτ σε λεπτές φέτες. Χωρίζετε τα μανταρίνια σε φέτες και κόβετε κάθε φέτα στην μέση (κατά μήκος) με ένα μαχαίρι.

4. Απλώνετε τις μισές φέτες των φρούτων πάνω στην στρώση του ζελέ και αδειάζετε πάνω τους αρκετή ποσότητα χυμού, μέχρι να σκεπαστούν τα φρούτα. Βάζετε ξανά την φόρμα
στο ψυγείο.

5. Όταν πήξει και η δεύτερη στρώση του ζελέ, απλώνετε πάνω της τις υπόλοιπες φέτες των φρούτων και τα σκεπάζετε με τον υπόλοιπο χυμό. Βάζετε την φόρμα στο ψυγείο να στερεοποιηθεί
το ζελέ.

6. Χτυπάτε δυνατά την κρέμα γάλακτος σε μια αφράτη κρέμα και την αναμειγνύετε με το λικέρ. Ροδίζετε σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι τα φιλέ αμυγδάλου και πασπαλίζετε την αφράτη κρέμα.

7. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάτε προσεκτικά το ζελέ από τα τοιχώματα της φόρμας. Βουτάτε την φόρμα μέχρι την μέση περίπου σε ζεστό νερό για να ξεκολλήσει το ζελέ από τον πυθμένα και την αναποδογυρίζετε σε μια στενόμακρη πιατέλα. Με το ηλεκτρικό μαχαίρι ή κάποιο πολύ κοφτερό, κόβετε το ζελέ σε φέτες και το σερβίρετε συνοδευμένο με την αφράτη κρέμα.