Βόμβα με την έκτακτη ενίσχυση Καλαμών

Χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Αιτία, το γεγονός ότι πολύς κόσμος, αν και καλλιεργεί όντως Καλαμών, δεν έχει δηλώσει το σωστό κωδικό στο ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα τα επιλέξιμα στρέμματα να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ένα σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από πύλες ΟΣΔΕ και ελαιοπαραγωγικές ζώνες, όσον αφορά στην επικείμενη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στις ελιές Καλαμών, ενίσχυση που ανέρχεται σε 70 ευρώ το στρέμμα. Πρόβλημα, που αν δεν επιλυθεί και μάλιστα άμεσα, απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληρωμή, ακόμα και να την καθυστερήσει σημαντικά, αφού ίσως απαιτηθεί να γίνει όλη η διαδικασία εκ νέου, από την αρχή και να απαιτηθεί νέα έγκριση από την Κομισιόν.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι χιλιάδες παραγωγοί ελιάς Καλαμών έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ότι καλλιεργούν επιτραπέζια ελιά, έτσι γενικόλογα και όχι αναλυτικά με τον κωδικό «Καλαμών», επειδή ίσως δεν έδωσαν σημασία ως θα έπρεπε ή επειδή κάποιος δεν τους το επεσήμανε. Βάσει της εξαγγελίας Βορίδη, αλλά και το έγγραφο έγκρισης της Κομισιόν στο αίτημα της Ελλάδας, ενίσχυση δικαιούται η Καλαμών σε όλη τη χώρα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα επιλέξιμα της έκτακτης ενίσχυσης στρέμματα είναι 188.041 στρέμματα, αλλά χιλιάδες παραγωγοί αν και καλλιεργούν όντως Καλαμών, δεν φαίνονται ως τέτοιοι καλλιεργητές στο ΟΣΔΕ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι κινδυνεύουν να μην… λάβουν την ενίσχυση.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Κώστα Καλαμάκη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη πύλης ΟΣΔΕ από το Μεσολόγγι για να τον ρωτήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Καλαμάκης, οι παραγωγοί με Καλαμών της περιοχής, φαίνεται ότι δηλώνουν επιτραπέζια ελιά, αλλά πουθενά δεν αποδεικνύεται η… ποικιλία παρά μόνο για ελάχιστους παραγωγούς. Το ίδιο μας κατήγγειλαν και αγρότες από την περιοχή της Αμφιλοχίας, που καλλιεργούν ελιά Καλαμών, πλην όμως στο ΟΣΔΕ αυτό, δεν… φαίνεται πουθενά η ποικιλία.

Ο κ. Γιάννης Κάτρης, υπεύθυνος για το ΟΣΔΕ της Ένωσης Αγρινίου μας εξήγησε ότι στη δήλωση υπάρχει η δυνατότητα ο παραγωγός να δηλώσει εκτός από το ότι καλλιεργεί επιτραπέζια και την ποικιλία. Όποιος όμως επειδή ίσως δεν έδωσε σημασία, δεν το έχει κάνει, τότε δεν φαίνεται στο σύστημα ότι έχει Καλαμών… Ο κ. Κάτρης ζητά επι τη ευκαιρία, το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε παραγωγό, είτε μέσω διοικητικής πράξης, είτε για παράδειγμα, προσκομίζοντας ένα τιμολόγιο πώλησης να αποδείξει ότι έχει Καλαμών.

Εμείς μιλήσαμε με μια ακόμα πύλη, αυτή τη φορά από το νομό Λακωνίας. Πρόκειται για τον ΑΣ Μολάων Πακίων, ο διαχειριστής του οποίου, κ. Τάκης Ντανάκας, εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στο ΟΣΔΕ υπάρχουν παραγωγοί που δηλώνουν τις Καλαμών, με τρεις τρόπους: ως ελαιοποιήσιμη, ως διπλής κατεύθυνσης και ως βρώσιμη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση φαίνεται στη δήλωση ότι καλλιεργούν Καλαμών, άρα θα λάβουν την ενίσχυση.

Την άποψή του επί του θέματος μας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) κ. Γιώργος Ντούτσιας, παραγωγός και ο ίδιος ελιάς Αμφίσσης αλλά και Καλαμών στο νομό Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ΟΣΔΕ εκεί δηλώνεται η ποικιλία ελιάς, άρα μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα (όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι μιλάμε για καλλιέργεια Καλαμών). Ωστόσο αυτό δεν είναι σίγουρο ότι αφορά όλους τους παραγωγούς της περιοχής.

Ο ΑγροΤύπος απευθύνθηκε και στο ΥπΑΑΤ ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα. Από εκεί μας εξήγησαν έπειτα από επικοινωνία και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι κάθε παραγωγός στη δήλωση ΟΣΔΕ πρέπει να αναφέρει ρητά ότι καλλιεργεί και την ποικιλία του προϊόντος (εν προκειμένω την Καλαμών) και πως υπάρχουν ειδικά πεδία στο ΟΣΔΕ για να δηλωθεί ακόμα και η υπο-ποικιλία (Καλαματιανή, Τσιγκολί και Αετονύχι). Επίσης από το ΥπΑΑΤ μας ξεκαθάρισαν ότι από τις βρώσιμες αποζημιώνονται μόνο οι ελιές Καλαμών και πως για τις υπόλοιπες ποικιλίες (παραγωγή έτους 2019) δεν έχει διαπιστωθεί διαταραχή στην αγορά. Σύμφωνα βέβαια με το ΥπΑΑΤ, αν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί με στοιχεία στο μέλλον, τότε δεν πρέπει να αποκλείεται παρέμβαση με ενίσχυση κι εκεί (π.χ. Κονσερβολιά Χαλκιδικής κ.λπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα επιλέξιμα στρέμματα με Καλαμών που αναφέρονται στο έγγραφο της Κομισιόν (188.041 στρέμματα) στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που είναι πολύ μπροστά σε παραγωγή ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα, αντιστοιχεί μόνον ένα… 10%, δηλαδή 18.000 στρέμματα… Δηλαδή οι περισσότεροι παραγωγοί με Καλαμών δεν θα πάρουν ενίσχυση.

Η κατάσταση αυτή, σχολίασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Φλωρίδης από τη Γεωτεχνική Αιγαίου που έχει άριστη γνώση του ΟΣΔΕ και των επιδοτήσεων, αποτυπώνει εύγλωττα τα… κενά του συστήματος ΟΣΔΕ, για ακόμα φορά, μιας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει επί της ουσίας πραγματική εικόνα για τις εκτάσεις που καλλιεργούνται στην χώρα.

Είναι επιβεβλημένο το πρόβλημα να δει και ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Φάνης Παπάς, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις από τους ελαιοπαραγωγούς, που περιμένουν πως και πως την συγκεκριμένη ενίσχυση.

Μπίκας Αλέξανδρος