Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο τραυματίστηκε σε πυροβολισμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. “Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας μπροστά από ένα πολιτιστικό κοινοτικό κέντρο στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό TA3 ενώ ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί, με έναν να βρίσκει τον Σλοβάκο πρωθυπουργό στην κοιλιακή χώρα.

Η σλοβακική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ανέφερε ότι έστειλε ένα ελικόπτερο για έναν 59χρονο άνδρα στη Χάντλοβα αφού έλαβε πληροφορίες ότι έχει πυροβοληθεί, προσθέτοντας ότι η δράση ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Το TASR ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα ενημέρωσε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Ο μάρτυρας είπε ότι είδε αξιωματούχους ασφαλείας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται με το αυτοκίνητο.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία στη Σλοβακία μετά τις εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικεφαλής ενός λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού αφού το κόμμα του Smer-SD κέρδισε τις εκλογές.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και οι καταδίκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρχηγούς κρατών.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταδίκασε «την άθλια επίθεση» στον Φίτσο.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας συνεδρίαζε στη Χάντλοβα, 190 χλμ. βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στις περιοχές της χώρας μετά την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Φίτσο επέστρεψε ως πρωθυπουργός της χώρας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, για τέταρτη φορά πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας τριών δεκαετιών, ο Φίτσο κινήθηκε μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και εθνικιστικών θέσεων που αντιτίθενται στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Μετά τον πυροβολισμό, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Σλοβακίας ακύρωσε μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης.

Πηγή: skai.gr