Βασική συνταγή για παγωτό από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
500 γρ γάλα πλήρες
2 λουβιά βανίλιας
6 κρόκους αυγών
150 γρ ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος 35%

Τρόπος παρασκευής
1. Ζεσταίνετε 500 γρ γάλα πλήρες μαζί με 2 λουβιά βανίλιας, (χαρακωμένα κάθετα) μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να εμποτιστούν στο γάλα για 30′. Αφαιρείτε τα λουβιά, γιατί μπορεί να αφήσουν κόκκους στο γάλα.

2. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε 6 κρόκους αυγών με 150 γρ ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτετε , ανακατεύοντας το γάλα και στην συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό κατσαρολάκι.

3. Τα ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίζουν να πήζουν, χωρίς όμως να τα αφήσετε να βράσουν. Βγάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, σκεπάζετε με πετσέτα, αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο (συντήρηση) για 1 ώρα.

4. Χτυπάτε 300 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ σφικτή. Ρίχνετε μέσα την κρέμα που είχατε στο ψυγείο και αδειάζετε το νέο μείγμα σε μεταλλικό δοχείο κατάλληλο για παγωτό. Καταψύχετε για 2 περίπου ώρες, σκεπασμένο, (μέχρι να μισοπαγώσει).

5. Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και το χτυπάτε με μίξερ χειρός για 30”. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία κατάψυξης και χτυπήματος άλλες 3 φορές και τέλος αφήνετε το παγωτό να παγώσει για 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Όσες περισσότερες φορές το χτυπήσετε τόσο πιo αφράτο θα γίνει.

Παγωτό σοκολάτας
Θα προσθέσετε στο παγωτό βανίλιας 325 γρ κουβερτούρα, γάλακτος ή πικρή, που έχετε λιώσει και αφήσει να κρυώσει, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζετε σύμφωνα με την συνταγή σας.