Τέλος οι μεγάλοι αγώνες για το 2020

Ακυρώνονται Αυθεντικός Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος και Run Greece

Η χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τα νέα περιοριστικά μέτρα (δείτε ΕΔΩ)  ήταν ο προπομπός για το τι θα συνέβαινε.

Έτσι, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ακυρώνεται ολόκληρο το αγωνιστικό πρόγραμμα 2020!

Tα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού «οδηγούν» την ομοσπονδία στην οριστική απόφαση για ακύρωση όλου του αγωνιστικού προγράμματος που θα κορυφωνόταν με τη διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας-A.M.A στις 8 Νοεμβρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να ακυρωθούν οι αγώνες του Run Greece σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα για το Σεπτέμβριο και σε Καστοριά, Πάτρα, Ιωάννινα, Ρόδο και Ηράκλειο για τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα το πιο πιθανό σενάριο είναι να ακυρωθούν και οι δυο μεγάλες διοργανώσεις του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας για τον Σεπτέμβριο και του Μαραθωνίου για τον Νοέμβριο.

Σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των τριών πρωταθλημάτων, Ημιμαραθωνίου, 10χλμ και Μαραθωνίου με τη συμμετοχή μόνο λίγων δεκάδων αθλητών, τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα στο πρωτάθλημα των 10 χλμ. που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Run Greece στις 25 Οκτωβρίου, εάν υποθέσουμε ότι η πόλη θα ζει σε ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς που ζει σήμερα με την επιβολή τοπικού lockdown, ο αγώνας δε θα μπορούσε να διεξαχθεί.

Όμως ακόμη κι΄αν υπήρχαν χαλαρότερα μέτρα το νέο αριθμητικό πλαίσιο που θέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού(από 50 έως 100 άτομα συνολικά αθλητές και τεχνικό προσωπικό) είναι απαγορευτικό για τη διεξαγωγή αγώνων αφού πέρα από την συμμετοχή των αθλητών, απαιτείται η συνδρομή και συνεργασία δεκάδων ή και εκατοντάδων ακόμη ατόμων (τεχνικό προσωπικό, εθελοντές, ΕΚΑΒ, αστυνομία, Ερυθρός Σταυρός κ.α) για τη διοργάνωση του αγώνα, γεγονός που αυτομάτως τους θέτει στον κίνδυνο του συγχρωτισμού.

Τα επόμενα 24ωρα η ηγεσία του ΣΕΓΑΣ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.