Στο Ναύπλιο Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Αρχιερατικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Ένα από τα ιερότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού μεταφέρθηκε από τον μητροπολίτη Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων για προσκύνηση, στην πόλη του Ναυπλίου, Τρίτη 16 Μαΐου 2022. H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει από τις 17 Μαΐου και για μια εβδομάδα στο Ναύπλιο ,στον εορτάζονται Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Συνοικισμό Νέο Βυζάντιο.  Η υποδοχή της από το Βέρμιο πραγματοποιήθηκε  στο Ναύπλιο από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο.  Την εικόνα συνόδευσε κι ο πρόεδρος του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” Γιώργος Τανιμανίδης. Η εικόνα θα αναχωρήσει την Τρίτη 24 Μαΐου και καθημερινά στον Ιερό ναό  θα τελούνται Ιερές ακολουθίες. Η  Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται και φυλάσσεται  στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα του Βερμίου . Μετά την υποδοχή ακολούθησε δισαρχιερατικός εσπερινός της Μεσοπεντηκοστής ,  χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας  Παντελεήμων και συχγοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Μητροπολίτης Βεροίας δώρισε μία εικόνα της παναγίας του Σουμελιώτισας στον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο ,ο οποίος ευχαρίστησε με την σειρά του τον Μητροπολίτη Βεροίας για την τιμή που έκανε να μεταφέρει ο ίδιος την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Την μεγάλη του χαρά και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Βεροίας ,εξέφρασε ο εφημέριος του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο ,πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης ,για την μεταφορά της Ιερής εικόνας στον εορτάζοντα ναό.

Τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο  πλαισιώνουν πλούσιες πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις με την ονομασία “Κωνσταντίνεια 2022”. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο και τον Δήμο Ναυπλιέων, ενώ συμμετέχουν ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας “Παναγία Σουμελά”, το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού και το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου.

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος “Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά”. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.