Συνταγή για κουραμπιέδες από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό βούτυρο γάλακτος (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ φυτίνη
1/2 φλ τσ ζάχαρη
2 κρόκοι και 1 επιπλέον αυγό
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1/2 κ γλ σόδα διαλυμένη σε ελάχιστο χυμό πορτοκαλιού
1 βανίλια
2 κιλά αλεύρι γ ο χ
1 1/2 κιλό αμύγδαλα ψίχα, καβουρντισμένη και χοντροκομμένη
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπάτε στο μίξερ και στην μεγάλη ταχύτητα, το βούτυρο, την φυτίνη και την ζάχαρη, για αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε τους κρόκους και το αυγό, την βανίλια, την διαλυμένη σόδα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5′ ακόμα.

2. Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε ζύμη που να πλάθεται σχετικά εύκολα. Ρίχνετε στο μείγμα τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ξαναζυμώνετε.

3. Δίνετε στους κουραμπιέδες το σχήμα που θέλετε και τους τοποθετείτε επάνω στο αντικολλητικό χαρτί που έχετε στρώσει στην λαμαρίνα του φούρνου σας.

4. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο σας στους 150ο και ψήνετε για 20′, μέχρι να στεγνώσουν καλά στο εσωτερικό τους. Όσο είναι ακόμα χλιαροί, τους ραντίζετε με ανθόνερο και τους πασπαλίζετε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

5. Τους τοποθετείτε σε πιατέλα που προηγουμένως έχετε καλύψει με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.