Συνταγή για αμυγδαλόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
350 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκοπανισμένα
3 φρυγανιές κοπανισμένες
8 αυγά
1 1/2 κ γλ μπέκιν πάουντερ
300 γρ ζάχαρη
1/4 κ γλ αλάτι
1 κ γλ ξύσμα λεμονιού
3 κ σ κονιάκ
Για το σιρόπι
350 γρ ζάχαρη
2 1/2 φλ τσ νερό
1 κ σ χυμό φρέσκο λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
1. Χτυπήστε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ, τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε το μπέκιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα, τις φρυγανιές και το ξύσμα λεμονιού. Ρίξτε τέλος τα ασπράδια χτυπημένα με το αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.

2. Βουτυρώστε μια στρογγυλή κουμπωτή φόρμα και αδειάστε μέσα το μείγμα. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο για 45′-50′.

3. Ετοιμάστε το σιρόπι, ώστε να είναι κρύο όταν θα βγεί από το φούρνο το γλυκό. Βράζετε όλα τα υλικά για 5′ αφ’ ότου πάρει βράση το σιρόπι.

4. Όταν το γλυκό έχει ψηθεί το βγάζετε από τον φούρνο και το σιροπιάζετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει και μετά την ξεφορμάρετε.