Σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λακωνίας, το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και την ΚΕΔΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022 η διαδικτυακή εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προκλήσεις στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα», που συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λακωνίας, το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και την ΚΕΔΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από τους διοργανωτές ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Πρόεδρος Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» & Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μπρατάκος και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας,

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

· κ. Ιωάννης Παναρίτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας

· κ. Αθανάσιος Κριεμάδης, Καθηγητής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

· Δρ. Γεώργιος Κάββουρας, Γενικός Διευθυντής Hellenic Power και Grid SMSA

· κ. Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»

Παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Φώτιος Δαμούλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας και Πρόεδρος ΠΕΣΠ, ο κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ο κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια Μανιατακείου Ιδρύματος – Επικεφαλής EUROPE DIRECT Πελοποννήσος

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης στην ομιλία του τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση μας καθιστά όλους πολίτες του κόσμου. Η γνώση πρέπει να ξεπερνά τα όρια της χώρας και να είναι από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα για την επίτευξη μιας βιώσιμης κοινωνίας και αναμφισβήτητα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι της αυριανής οικονομίας, ευκαιρία για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015. Η ουσιαστική μεταβολή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή μια ισόρροπη ανάπτυξη που να συνδυάζει το τρίπτυχο ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Έθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας (ηλιακή, γεωθερμική και αιολική ενέργεια) σε σχέση με την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας έναντι των άλλων χωρών καθώς και τα κίνητρα που δίνονται για την άνθιση των πράσινων επιχειρήσεων. Ανέπτυξε τα σημαντικά πλεονεκτήματα προς εκμετάλλευση της Πελοποννήσου (επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, ποιοτικός τουρισμός με σεβασμό στο περιβάλλον, εκπαίδευση και έρευνα) και κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

«1. Αύξηση του ποσοστού των βιολογικών καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει χαμηλότερα κόστη, καλύτερη φήμη λόγω περιβαλλοντικής ευαισθησίας, πιο ανταγωνιστικά στην αγορά.

2. Μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων.

3. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

4. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

5. Ενεργειακή ανακαίνιση όλων των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Ένταξη στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» όλων των κτιρίων που στεγάζονται επιχειρήσεις, όταν το 36% της ενεργειακής κατανάλωσης προέρχεται απ’ αυτά τα κτίρια (σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ).

6. Κάθε χρόνο η Πολιτεία δαπανά τεράστια ποσά για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και οι αγρότες επίσης δαπανούν τεράστια ποσά για την άντληση νερού για άρδευση. Άρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε φράγματα και να επιδοτήσουμε μεταφορά νερού τους υγρούς μήνες σε περιοχές με χαμηλά αποθέματα νερού.»