Σαρδέλα μαρινάτη από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1/2 κιλό μεγάλες σαρδέλες | 4 κ σ αλάτι χοντρό | 4 σκελίδες σκόρδο | ξίδι κρασιού (όσο πάρει) | δεντρολίβανο ή κόλιαντρο | δάφνη ή μάραθο | ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζουμε καλά τις σαρδέλες από τα εντόσθια, το κεφάλι και το κόκκαλο, χωρίς να τις χωρίσουμε από την ουρίτσα. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε, ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί.

2. Σε σκεύος βάζουμε μια στρώση χοντρό αλάτι, πασπαλιστά. Από πάνω τοποθετούμε ανοιχτά τις σαρδέλες και ρίχνουμε και πάλι πασπαλιστά χοντρό αλάτι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι σαρδέλες.

3. Ρίχνουμε κομμένες τις 2 σκελίδες σκόρδο και σκεπάζουμε με ξίδι μέχρι να καλυφτούν. Τις αφήνουμε έτσι για 1-1 1/2 ώρα μέχρι να “ψηθούν”. Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε στο σκεύος φύλαξης, καλύπτοντας τες με ηλιέλαιο και τα βότανα που μας αρέσουν. Δεντρολίβανο, κόλιαντρο, δάφνη, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο, μάραθο, κ α.

4. Εαν τα αρωματικά που θα προσθέσουμε είναι φρέσκα, καλό είναι να αφαιρεθούν σύντομα γιατί αλλοιώνονται έστω και αν είναι στο λάδι. Τα ξερά μπορεί να μείνουν και 3 μήνες μέχρι να καταναλωθούν οι σαρδέλες, αλλά είναι τόσο νόστιμες που θα φαγωθούν αμέσως.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ