Ρεπορτάζ Fly | Φάκελος «Υγεία στη Λακωνία»

Τα μείζονα προβλήματα, οι προσπάθειες για την επίλυσή τους και η συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

Στην κορυφή της δημοσιογραφικής ατζέντας βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες, για μία ακόμα φορά, τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της Υγείας στο νομό Λακωνίας. Η υποστελέχωση καλά κρατεί, οι πολίτες δοκιμάζονται και δικαίως διαμαρτύρονται, οι παρεμβάσεις από όλες τις πλευρές πολλαπλασιάζονται, αλλά μέχρι στιγμής, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας στη Λακωνία έχει μπει στις «ράγες» της κανονικότητας.

Μοναδικό φως στο τούνελ, η ανέγερση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2026, γεγονός που ενισχύει την πίεση προς την Πολιτεία για ουσιαστική και επαρκή στελέχωση της νέας μονάδας που θα αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για το νομό, αλλά συνολικά για τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι τότε, τα προβλήματα είναι εδώ και ζητούν άμεση λύση.

Ο Fly παρουσιάζει σήμερα όλα τα δεδομένα του φακέλου «Υγεία στη Λακωνία», φωτίζοντας το χρονικό αλλά και όλα εκείνα τα σημεία που χρήζουν άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης.

Επιβεβαίωσε τα προβλήματα η Εύη Παπαγεωργίου ενώπιον του ΔΣ Σπάρτης

Προ εβδομάδων, αφιερωμένη στα «μελανά σημεία» και τα προβλήματα που καταγράφονται σε επίπεδο υποστελέχωσης στους κόλπους του Νοσοκομείου Σπάρτης, ήταν μία εκ των συνεδριάσεων του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο παρευρέθηκε η διοικήτρια, κυρία Εύη Παπαγεωργίου, με σκοπό να ενημερώσει το σώμα με λεπτομέρεια για την κατάσταση της Νοσηλευτικής Μονάδας. Η επικεφαλής του Νοσοκομείου Λακωνίας επιβεβαίωσε τα σοβαρά κενά που καταγράφονται στο έμψυχο δυναμικό, αποκαλύπτοντας ότι σε σύνολο 69 οργανικών θέσεων γιατρών στη Ν.Μ. Σπάρτης, υπηρετούν 43 γιατροί, αφήνοντας κενό 26 επιστημόνων. Όπως σημείωσε, προβλήματα καταγράφονται σε διάφορες κλινικές, αλλά δεσπόζει αυτό της Παθολογικής Κλινικής, από την οποία το 2023 παραιτήθηκαν 3 γιατροί, αφήνοντας πίσω δύο παθολόγους. Διαβάστε ΕΔΩ τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Διοίκηση για τη «θεραπεία» των προβλημάτων.

Άπαντες παρόντες στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε πριν το Πάσχα στο υπουργείο, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη, με αντικείμενο τα προβλήματα των υγειονομικών μονάδων του Νομού.  Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λακωνίας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μολάων, γιατροί των νοσοκομείων Σπάρτης και Μολάων, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, και η Γενική Γραμματέας, Λ. Βιλδιρίδη, καθώς και ο Νεοκλής Κρητικός και η Νάγια Γρηγοράκου.

Μία ακόμη προκήρυξη θέσεων που δεν καρποφόρησε

Εν τω μεταξύ, είχε δημοσιευτεί η με αρ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π.οικ.12386/28-02-24 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία εγκρίθηκε η προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ. Το Γ.Ν. Λακωνίας, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις, έλαβε έγκριση για την προκήρυξη συνολικά δέκα (10) μόνιμων θέσεων, 7 στη Ν.Μ. Σπάρτης και 3 στη Ν.Μ. Μολάων, δίχως όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ανάσα με δύο νέες προσλήψεις

Λίγα 24ωρα πριν, η κυρία Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι ανέλαβαν καθήκοντα στο νοσοκομείο Σπάρτης δύο νέοι επιστήμονες ως μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ, και συγκεκριμένα η κυρία Γιαννέζη Ιωάννα, ειδικευμένη ιατρός Εσωτερικής Παθολογίας, και ο κύριος Μουζάκης Οδυσσέας, ειδικευμένος ιατρός Γενικής Χειρουργικής.

Κρητικός και Δαβάκης ζητούν την κήρυξη του Νοσοκομείου Σπάρτης ως «αγόνου»

Όλων των παραπάνω είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις τόσο του Νεοκλή Κρητικού όσο και του Θανάση Δαβάκη για τη μετατροπή του χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου Σπάρτης από προβληματική – άγονη περιοχή Β’ Κατηγορίας, στην Α’ Κατηγορία.

Η Νάγια Γρηγοράκου «σφυροκοπά» στη Βουλή

Συνεχείς είναι οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της Βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κας Νάγιας Γρηγοράκου, για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Νομό Λακωνίας που πλέον βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, όπως σημειώνει. Με δύο νέες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που αφορούν το Νοσοκομείο Μολάων και το Κ.Υ. Γυθείου η Βουλευτής τονίζει πως οι περιπέτειες του ΕΣΥ στη Λακωνία δεν έχουν τέλος, ενώ τα προβλήματα έχουν πάντα κοινή αφετηρία, που δεν είναι άλλη από την τραγική υποστελέχωση του Γ.Ν. Σπάρτης.

Δοκιμάζονται και τα Κέντρα Υγείας

Λίγες εβδομάδες πάνε μόνο από την ανακοίνωση δύο νέων παραιτήσεων στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, ενώ τριγμούς προκάλεσε η παύση της διευθύντριας του Κ.Υ. Γυθείου, κυρίας Θεοδώρας Αγγελάκου, από τον επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ, κύριο Καρβέλη, επειδή αρνήθηκε την περαιτέρω μετακίνηση γιατρών από το Κ.Υ. Γυθείου στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Σε περίπτωση ενός εκτάκτου περιστατικού θα μπορούσε να πεθάνει κόσμος, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στον Fly , αποκαλύπτοντας ότι καλείται τώρα να απολογηθεί στο πειθαρχικό. Μάλιστα, χαρακτήρισε κωμικοτραγική τη συγκεκριμένη απόφαση.

 

Άμεση ήταν η παρέμβαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης, το οποίο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του Πέτρου Ανδρεάκου να καλύψει ο δήμος τη φιλοξενία δέκα αγροτικών ιατρών που θα επιλέξουν να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας Γυθείου και Αρεοπόλεως.

Το δικαιολογημένο παράπονο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σπάρτης

Η ανακοίνωση μιλά από μόνη της: Το τελευταίο διάστημα νιώθουμε ότι η εικόνα του Νοσοκομείου μας έχει λίγο αμαυρωθεί με διάφορα δημοσιεύματα τα οποία προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια στους συμπολίτες μας. Είναι σίγουρο ότι εδώ και αρκετό καιρό περνάμε δύσκολα με τις ελλείψεις που έχουν προκύψει -κυρίως στον ιατρικό τομέα μας-. Είμαστε όμως όλοι εδώ για να μην αφήσουμε κανέναν Λάκωνα κ κανέναν ασθενή που θα χτυπήσει την «πόρτα» μας αβοήθητο. Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ.

Συνταξιούχοι, Τζανετέα και Κιούση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Tο Γενικό Νοσοκομείο αλλά και τα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας υπολειτουργούν. Με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση που αυτά αντιμετωπίζουν, από την περίοδο της κρίσης και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχουν υποβαθμιστεί πλήρως, σημειώνουν σε παρέμβασή τους οι συνταξιούχοι Λακωνίας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης λειτουργεί χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και καιρό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό δυναμικό, ιδιαίτερα σε ειδικότητες αιχμής. Η υφιστάμενη νοσηλευτική μονάδα αποστερείται αναγκαίων υποδομών, με υποστελεχωμένες κλινικές, οι οποίες καλούνται να καλύψουν μεγάλο ποσοστό από τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες της Λακωνίας, υπογραμμίζει η Ντία Τζανετέα.

Η «μερική αναστολή λειτουργίας» της Παθολογικής Κλινικής συνέβη και θα ξανασυμβεί, καταγγέλλει η Έλενα Κιούση.

Η επόμενη ημέρα και η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Σπάρτης από το ΙΣΝ

Με αφορμή την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών και την επερχόμενη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, έλαβε χώρα μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν ΕΔΩ.

Ραδιοφωνικές απαντήσεις Νεοκλή Κρητικού για όλα τα κρίσιμα ζητήματα

Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του κλάδου της Υγείας στο νομό Λακωνίας, έδωσε, στην πρωινή ζώνη του Fly, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νεοκλής Κρητικός.

Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί όσα δήλωσε για τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, τις εξελίξεις στα Κέντρα Υγείας του νομού, αλλά και το νέο νοσοκομείο που κατασκευάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη λακωνική πρωτεύουσα.

Ο βουλευτής του νομού στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για υπομονή, καθώς πρόκειται για προβλήματα που δεν επιλύονται από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να μηδενίζεται το έργο που γίνεται τόσο στην Υγεία όσο και στους υπόλοιπους άξονες.

Συνέντευξη Θανάση Δαβάκη για τα κρίσιμα ζητήματα στο χώρο της Υγείας

Ο κύριος Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, βρέθηκε στο studio του Fly και συνομίλησε με τον Χάρη Βασιλάκο για όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας. μεταξύ των οποίων και το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας,

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ απαντά για όλα στον Fly

Απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του χώρου της Υγείας στο νομό Λακωνίας, έδωσε, στην πρωινή ζώνη του Flyο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κύριος Γιάννης Καρβέλης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα οργανικά κενά γιατρών στο Νοσοκομείο Σπάρτης και κυρίως αυτά που αφορούν στην Παθολογική και την Παιδιατρική Κλινική, οι προκηρύξεις θέσεων που δεν καρποφορούν, το αίτημα περί κήρυξης της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης ως άγονης, αλλά και το ερώτημα περί έγκαιρης στελέχωσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης που κατασκευάζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κύριος Καρβέλης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και σχετικά με το μέλλον της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων, τα Κέντρα Υγείας του νομού και τις κινητοποιήσεις πολιτών για τα προβλήματα που καταγράφονται στις εν λόγω μονάδες, την απομάκρυνση της κυρίας Αγγελάκου από τη θέση της διευθύντριας του Κ.Υ. Γυθείου, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.