Λ.Γρηγοράκος: “Δεν αποκλείω τριπλές εκλογές το Μαϊο” [video]

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές και όλους τους παρόντες τώρα εδώ για τις πραγματικά εύστοχες παρατηρήσεις τους.

Θα ήθελα να πω στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, ότι το νομοσχέδιο είναι δεκαεπτά σελίδες τυπογραφείου και οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι δεκατρείς, γιατί καθίσαμε με ευλάβεια οι Βουλευτές της συγκεκριμένης Επιτροπής, αλλά και όλοι οι φορείς και συζητήσαμε πάρα πολύ προσεκτικά και κάναμε πολλές προτάσεις από τη διαβούλευση που είχαμε κατά τις ημέρες της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής αποδεκτές.

Δεν μπορούσα να μην μπω, όμως, στα γεγονότα για λίγο, γιατί το νομοσχέδιο αυτό αδικείται. Και αδικείται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι -χωρίς να θέλουμε να πούμε τίποτα για κανέναν- με τον Υπουργό, τον κ. Γιάννη Μιχελάκη, από τις 2 Ιουλίου του 2013, μόλις πήγαμε στο Υπουργείο δηλαδή μετά από μια εβδομάδα, ξεκινήσαμε τη διαβούλευση για αυτό το νομοσχέδιο.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω μάλιστα ότι πήγα σε όλες τις περιφέρειες, σε πάρα πολλούς νομούς. Επ’ ευκαιρία για τη διαφάνεια που μιλάγαμε με τον κ. Σούρλα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συναντήσαμε όλους τους θεσμούς και τους φορείς της κάθε περιοχής. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα μου δόθηκε η ευκαιρία να πάμε και στις αποκεντρωμένες, αλλά και στις περιφέρειες και να συζητήσουμε το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται στα χέρια σας.

Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, όλους τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, τους Γενικούς Γραμματείς της Αποκεντρωμένης, αλλά βέβαια και όλους τους ανθρώπους οι οποίοι μόχθησαν για αυτό το νομοσχέδιο.

Θα ήταν, λοιπόν, παράλειψή μου να μην πω ότι η πολιτική είναι διαχείριση της καθημερινότητας, των συμβόλων, είναι διαχείριση και η επιτυχία στο εφικτό. Θα ήθελα να πω για το γεγονός που απορρόφησε τις ομιλίες όλων των συναδέλφων και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων που συνέβη χθες με τον κ. Μπαλτάκο: Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.

Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό με τον κ. Μπαλτάκο. Ο κ. Μπαλτάκος πιστεύω ότι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη μεγάλη εξουσία που του έδωσαν οι δύο Αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, και βέβαια κάποια στιγμή και η ΔΗΜΑΡ. Θέλω να το πω αυτό, γιατί ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του, αλλά νομίζω ότι όταν κάνεις ένα τόσο μεγάλο λάθος, δεν βγαίνεις πάλι παγανιά για να συνεχίσεις το λάθος.

Από το Βήμα της Βουλής θέλω να πω στον κ. Μπαλτάκο να έχει ένα μακρύ δρόμο, αλλά νομίζω ότι ο δρόμος δεν τελειώνει με το να βγαίνεις κάθε μέρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να διαιωνίζεις το λάθος σου.
Από την πρώτη στιγμή, τα τρία κόμματα που κάναμε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για την Ελλάδα, προτεραιότητα μας ήταν να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα, να εγγυηθούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας προοπτική, να πετύχουμε τη δημοσιονομική μας προσαρμογή, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών που ακολουθήσαμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Τέτοια γεγονότα και άλλα, δεν βοηθούν την πολιτική σταθερότητα.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2013 επιλέξαμε την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, με ένα και μοναδικό κριτήριο, να υπηρετήσουμε τους παραπάνω στόχους. Αυτό δεν κατάλαβαν πολλοί από εμάς και μάλλον ο κ. Μπαλτάκος περισσότερο. Η συμπαράταξή μας με τη Νέα Δημοκρατία ήταν μία επιλογή που υπαγορευόταν από την πρώτη βασική μας εθνική προτεραιότητα, την αποφυγή της ακυβερνησίας, την ανάκαμψη της χώρας, την πολιτική σταθερότητα. Αυτό κάναμε.

Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε ήταν εύκολα και ότι η σύμπραξη των δύο κομμάτων δεν σημαίνει κατάλυση της πολιτικής τους αυτονομίας. Οι διαφορές τους είναι υπαρκτές και ουσιαστικές. Τα συγκυβερνώντα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σήμερα, δεν έθεσαν τον εαυτό τους ούτε το ένα ούτε το άλλο σε χειμερία νάρκη. Δεν εξισώθηκαν, αλλά ούτε αφομοίωσε το ένα το άλλο. Το καθένα προβάλλει και οφείλει να προβάλλει το δικό του πολιτικό λόγο, χωρίς να τον συγχέει όμως με τον κοινό προγραμματικό λόγο και το κυβερνητικό πλαίσιο της Κυβέρνησης. Οι θέσεις και οι απόψεις των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν σήμερα κρίνονται και αξιολογούνται χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.
Είναι ανεπίτρεπτος, ανιστόρητος και απαράδεκτος ο ισχυρισμός που ακούστηκε, σήμερα μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνταχθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και συνιστά πολιτική του συνιστώσα. Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιμένουμε στην αυτονομία και έχουμε την αυτονομία. Διότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικές παρατάξεις του τόπου που η κάθε μία κουβαλά στις αποσκευές της το δικό της αξιακό, αλλά και κυβερνητικό φορτίο. Το κυβερνητικό της παρελθόν δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Κανείς μας δεν είναι στο απυρόβλητο. Ποτέ δεν ήταν κανείς στο απυρόβλητο. Αυτό είναι το λάθος μας, ότι πιστεύουμε ότι είμαστε στο απυρόβλητο. Αυτό το λέω και για εσάς, κύριε Λαφαζάνη. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο ούτε μπορεί κανείς να αποποιηθεί τις ευθύνες του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Οι ίδιοι, λοιπόν, τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν την Κυβέρνηση επιλέγουν τον τρόπο της αξιολόγησης και της υπεράσπισής τους. Οι πολίτες που μας βλέπουν όλους, έχουν και γνώση και κρίση. Μπορούν να αποφανθούν για την προσφορά και το έργο του κάθε κόμματος, αλλά και της συγκεκριμένης Κυβέρνησης στη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή, όπως το έχουν κάνει στο παρελθόν και θα το κάνουν και συνεχώς μετά τα προχθεσινά λάθη και με ό,τι συνέβη.
Αδικήθηκε η Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες. Έχει δώσει πολύ μεγάλο αγώνα για να καταφέρει αυτό που έχουμε καταφέρει. Αδικήθηκε ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Αδικήθηκαν τα δύο κόμματα με τα συμβαίνοντα τις τελευταίες ημέρες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση. Διότι είναι φυσικό, το πρωτόγονο εγχείρημα της κυβερνητικής συμπαράταξης να αντιμετωπίζεται και με εκατέρωθεν επιφυλάξεις, όταν συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα. Άλλωστε, γαλουχημένα και τα δύο κόμματα που σήμερα είναι στην Κυβέρνηση στη μονομέρεια και αυταρέσκεια των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων, δεν μπορούμε ακόμα, ούτε εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε σε αυτό, να προσαρμοστούμε εύκολα στα νέα δεδομένα, τις νέες ανάγκες και τις νέες απαιτήσεις. Αυτό ήταν και το λάθος του κυρίου Μπαλτάκου.

Εμείς, όμως, οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ακόμα και όταν δεν διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτελούν πλέον παρελθόν στην Ελλάδα. Έτσι δείχνουν τα γεγονότα, έτσι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα απαιτούν συμπόρευση, συναίνεση, συνεννόηση και προπαντός, κοινή βούληση. Ως εκ τούτου, καθιστούν επιβεβλημένη τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών και προγραμματικών προσεγγίσεων. Δεν μπορεί το κάθε κόμμα να προσέρχεται σε μία κυβερνητική συνεργασία, θέλοντας να επιβάλει τις απόψεις και τις προτάσεις του. Είναι λάθος και των δύο κομμάτων, το καθένα να θέλει να επιβάλει τις προτάσεις του. Πρέπει να το συζητάμε πριν το φέρουμε εδώ. Πρέπει να έχουμε το «γνώθι σαυτόν». Όταν φέρουμε τις τροπολογίες από τη μία πλευρά ή από την άλλη, πρέπει πρώτα να τις συζητήσουμε και με τον έναν και με τον άλλον και να πηγαίνουμε σε κοινές θέσεις. Είναι λάθος αυτό που φαίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Κυβέρνηση, ότι υπάρχει ασυνεννοησία, ότι περνάμε τροπολογίες έτσι, ότι περνάμε τροπολογίες αλλιώς.

Κάτι τέτοιο εάν δεν γίνει, θα υπονομεύσει τη δυνατότητα να αναζητηθεί μία έννοια πολιτική, η οποία θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης θα πάρει θέση γι’ αυτό που η Αντιπολίτευση είπε σήμερα γι’ αυτά τα γεγονότα. Απλή συμβουλή ενός Βουλευτού, ενός Αναπληρωτή Υπουργού, είναι ότι δεν πρέπει να βιαστούμε γι’ αυτά τα γεγονότα. Πάντως, είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση θα δώσει απάντηση γι’ αυτά τα γεγονότα, γιατί οι ηγεμονικές διαθέσεις δεν συνάδουν με την κουλτούρα των συνεργασιών, του διαλόγου και κυρίως, της σύνθεσης που πρέπει να επιδιώκουμε σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες και όταν μάλιστα βρισκόμαστε προ των τριών εκλογών, δηλαδή των αυτοδιοικητικών, των περιφερειακών και των ευρωπαϊκών εκλογών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, για το νομοσχέδιο τώρα μου έχει μείνει λίγος χρόνος. Θέλω να σας πω ότι έγινε πολλή δουλειά. Όσον αφορά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που ακούστηκε προηγουμένως κάποια κριτική, καλοδεχούμενη είναι. Ούτε το νομοσχέδιο είναι τέλειο, ούτε περισσότερο ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, μια μεταρρύθμιση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ανεκτές από το λαό, από την κοινωνία, όταν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας. Και όταν ο ίδιος ο νόμος σε κάποιους χώρους δεν ταιριάζει, πρέπει αυτόν το νόμο να τον αλλάζουμε. Γιατί όλοι εμείς οι ίδιοι είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντός μας.

Έχω καταλάβει, λοιπόν, από το λίγο χρονικό διάστημα που είμαι στο Υπουργείο Εσωτερικών και από τις επισκέψεις που έχω κάνει σε όλη την Ελλάδα ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι μία αξιόλογη μεταρρύθμιση, αλλά θέλει και αυτή την αξιολόγησή της. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ πρέπει να επαναδιατυπωθεί, πρέπει να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος, του νησιωτικού, του ορεινού, του πεδινού, του μεικτού, του μικρού δήμου.

Παραδοσιακά και διαχρονικά η Ελλάδα ήταν ένα κράτος συγκεντρωτικό. Όλες οι εξουσίες ανήκαν στην κεντρική διοίκηση, ενώ στον αντίποδα η αυτοδιοίκηση ήταν πολυδιασπασμένη χωρίς σημαντικές αρμοδιότητες. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ανήκαν στην κεντρική εξουσία, στα Υπουργεία και στην κεντρική διοίκηση. Όταν συζητούσα μαζί τους, όντας γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο Πανεπιστήμιο, γνωρίζοντας καλά το χώρο της υγείας, δεν περίμενα το εξής. Έλεγαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι «Τι να φταις εσύ, βρε Υπουργέ; Τι να φταις εσύ, βρε Μιχελάκη; Η κεντρική διοίκηση.».

Ναι, είναι γεγονός ότι καθένας απ’ αυτούς οι οποίοι είναι στην κεντρική διοίκηση, είναι στις κεντρικές διευθύνσεις των Υπουργείων έχουν το δικό τους πιστεύω, έχουν τη δική τους ρότα. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι πολιτικοί, να βλέπουν την πραγματικότητα και να μπορούν να ισορροπούν, όταν γίνονται υπερβάσεις από την πλευρά του κράτους και της κεντρικής διοίκησης. Αυτό έχει επικριθεί, επικρίνεται. Έχει επικριθεί από τους επιστήμονες, πώς θα δώσουμε περισσότερο χώρο στην αυτοδιοίκηση. Έχει επικριθεί από τις πολιτικές παρατάξεις επί δεκαετίες, από την τοπική κοινωνία: Δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ιδίως σε αυτό το νομοθετικό πεδίο και δεν πρέπει να τον αδικούμε. Δεν πρέπει να αδικούμε τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, δεν πρέπει να αδικούμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δεν πρέπει να αδικούμε τα νομοσχέδια που φέρνουμε το τελευταίο διάστημα, γιατί είναι αποτέλεσμα των μεγάλων διαβουλεύσεων, πραγματικά του ανοιχτού διαλόγου, είναι της διαφάνειας, είναι της διαύγειας. Έχουν γίνει μεγάλες τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εμείς είπαμε με τον Υπουργό ότι πήγαμε σε ένα Υπουργείο που έγινε το Υπουργείο της καθημερινότητας. Με πολλούς από εσάς έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές και θα μιλήσουμε.

Κι εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, τους Βουλευτές, τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους κι όλους τους ανθρώπους οι οποίοι πήραν θέση σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί όλοι προσπαθήσαμε για το καλό του τόπου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

{youtube}yOYp1AHy2O4{/youtube}