Μ. Τζωρτζάκης: “Σερβιέτα του Μητσοτάκη ο Θεοδωράκης”

… “Πανελλαδικώς ρεντίκολο” γράφει στην πρώτη του σελίδα ο Λακωνικός Τύπος!

Πάγωσε η τοπική κοινωνία από την παραπάνω δημόσια δήλωση του προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης Μάριου Τζωρτζάκη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου,

που είδε το φως της δημοσιότητας πανελλαδικά. Αφορμή που πυροδότησε την ακραία τοποθέτησή του, αποτέλεσε η πρόταση δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης να ανακηρυχθεί ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος δημότης Σπάρτης.

Για την ιστορία, ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα κατά την τελετή λήξης της 31ης  αθλητικής διοργάνωσης Σπάρταθλον, όπου, παρουσία εκατοντάδων αθλητών από όλο τον κόσμο, εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής και δημοσιογράφων, κατέδειχνε την αναντιστοιχία της ηρωικής θυσίας των αρχαίων Σπαρτιατών μπρος στις ορδές των βαρβάρων με τη δυσμενή πολιτική κατάσταση που βιώνει η σύγχρονη Ελλάδα και τη στάση του σημερινού πολιτικού προσωπικού, εξαίροντας συνάμα στις μεγάλες ιδέες της Ελευθερίας,  της Ανεξαρτησίας και της Αντίστασης.
Η επόμενη ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ Σπάρτης, βρήκε όλα τα ΜΜΕ με πηχιαίους τίτλους να αναπαράγουν την υβριστική δήλωση του Μ. Τζωρτζάκη, μαζί με το ηχητικό απόσπασμα που εξασφάλισε το notospress.gr. Εν τούτοις κι ενώ όλοι θα περίμεναν την άμεση αποστασιοποίηση της δημοτικής αρχής από τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του πρωτοκλασάτου στελέχους της, αν όχι την παραίτηση του κ. Τζωρτζάκη για λόγους πολιτικής ευθιξίας, αμφότεροι τηρούν σιγή ιχθύος.
Να θυμίσουμε ότι ο ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Μάριος Τζωρτζάκης, ευρισκόμενος στο στενό πυρήνα του κομματικού περιβάλλοντος του υφυπουργού Εσωτερικών και βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Λ. Γρηγοράκου, συμμετείχε στα κοινά της πόλης για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2010 οπότε και εξελέγη πρώτος σε ψήφους σύμβουλος με την παράταξη του δεξιού υποψηφίου δημάρχου κ. Αργειτάκου.
 Από το έτος 2010 υπηρετεί θεσμικά τον τομέα των Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος στο Δήμο Σπάρτης όντας πρόεδρος του ομότιτλου νομικού προσώπου, θέση που του προσφέρθηκε σε ανταπόδοση των ψηφοθηρικής συνδρομής του στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη.
Η δημόσια απρόκλητη θέση του εκπροσώπου του Πολιτισμού της Σπάρτης, η κατακριτέα υβριστική φρασεολογία του απέναντι στον ογκόλιθο του Πολιτισμού, μετά τις διαστάσεις που έλαβε πανελλαδικά εκθέτει πλέον όχι μόνο τον ίδιο. Φέρνει σε δύσκολη θέση τον πολιτικό του μέντορα υφ. Εσωτερικών κ. Λεων. Γρηγοράκο, που καλείται να νουθετήσει το νεοφώτιστο πολιτικό παράγοντα και να του κάνει μαθήματα στοιχειώδους πολιτικής ευπρέπειας.
Κυρίως όμως, υποχρεώνει τον πολιτικό του προϊστάμενο δήμαρχο Σπάρτης κ. Αργειτάκο να τοποθετηθεί δημόσια για το εάν επικροτεί τη συμπεριφορά του προβεβλημένου συνεργάτη του ή την καταδικάζει. Στην περίπτωση που διαφωνεί, οφείλει να τον καρατομήσει θεσμικά και να απευθύνει δημόσια συγγνώμη στο Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να αποκαταστήσει με τρόπο ηχηρό το κύρος και τη φήμη της Σπάρτης που με τόση ελαφρότητα και έπαρση ο βορειοδημότης εκπρόσωπος του Πολιτισμού έβλαψε.

Πολιτικές τοποθετήσεις
Οι άκρως προσβλητικές δηλώσεις του Μ. Τζωρτζάκη σόκαραν μάλλον και το πολιτικό προσωπικό του νομού. Ακολουθούν οι δηλώσεις που έκαναν στο Λ.Τ. ορισμένοι εξ αυτών.

Λ. Γρηγοράκος: «Το έργο του Μ. Θεοδωράκη έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Κοινότητα και αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά για τον τόπο μας.»

Ο υφυπουργός Άμυνας και βουλευτής Λακωνίας Θ. Δαβάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το γεγονός.

Ν. Τζανετέα: «Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του. Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα, όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι στο Δημόσιο Βίο και ως ίσοι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση ο Δημόσιος Βίος πρέπει να χαρακτηρίζεται από νηφαλιότητα και ευπρέπεια.»