Πρωταθλήτρια τουριστικής ανάπτυξης η Πορτογαλία

Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου των ταχύτερα αναπτυσσόμενων τουριστικών αγορών της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Πορτογαλία αφήνοντας πίσω της την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTTC), ένα στα πέντε ευρώ στην Πορτογαλία προέρχεται από τον τουρισμό – με τον κλάδο να αναπτύσσεται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς της ΕΕ.

H ετήσια επισκόπηση του WTTC για τον οικονομικό αντίκτυπο και την κοινωνική σημασία του τουρισμού πραγματοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια και καλύπτει σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου ιδιωτικού τομέα του Travel & Tourism.

Το 2018 λοιπόν ο τουριστικός τομέας της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 8,1% και συνεισέφερε 38,4 δισ. ευρώ στην πορτογαλική οικονομία, αποτελώντας το 19,1% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Αυτή ήταν η υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ και αισθητά υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ που κυμαίνεται στο 3,1%.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2010, η Πορτογαλία υποδέχτηκε 6,8 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό και μέχρι και το 2016 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στα 18,2 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 168%. Επιπλέον, ο τομέας απασχολούσε 1,05 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή σχεδόν το 21,8% όλων των θέσεων εργασίας.

«Το 2018 ήταν ακόμη ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης για τον παγκόσμιο τομέα τουρισμού και ταξιδιών, ενισχύοντας την οικονομία των χωρών της ΕΕ και την εργασία. Για ογδόη συνεχή χρονιά, ο τομέας αυτός ξεπέρασε σε ανάπτυξη στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία και κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από όλους τους βασικούς οικονομικούς τομείς παγκοσμίως» δήλωσε η Gloria Guevara, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WTTC.

Όσο για τις προοπτικές του 2019, σύμφωνα με τον οργανισμό WTTC ο τουριστικός κλάδος τα Πορτογαλίας θα μπορούσε να αυξηθεί περί το 5,3% με ρυθμό δηλαδή υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 2,5%.

Η Πορτογαλία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της ταξιδιωτικής της οικονομίας επενδύοντας κυρίως στον επιχειρηματικό τουρισμό. Επί του παρόντος, οι επαγγελματίες ταξιδιώτες αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των συνολικών δαπανών της Πορτογαλίας έναντι ενός ευρωπαϊκού μέσου όρου 21%.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόνο ένας από τους δημοφιλέστερους πορτογαλικούς προορισμούς, η Μαδέιρα υποδέχεται ετησίως περί τα 1,4 εκατ. τουρίστες (πέντε φορές πάνω από τον πληθυσμό της.

Ωστόσο, η χώρα δυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα τεράστια ποσοστά επισκεψιμότητας. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και η συντριβή λεωφορείου στην Μαδέιρα την προηγούμενη Πέμπτη με 29 θύματα, η οποία έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις σε θέματα υποδομών οι οποίες γίνονται εντονότερες εξαιτίας του υπερτουρισμού της περιοχής.

insider