Πράσινες ελιές στον ασβέστη από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό πράσινες ελιές μεγάλες
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
2 κ σ ασβέστη σβησμένο
1 φλ τσ ξύδι από λευκό κρασί
1 φλ τσ ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε πολύ καλά τις ελιές, αφού τις καθαρίσετε, με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις αδειάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
2. Διαλύετε σε 1 λίτρο νερό τον ασβέστη και αδειάζετε μέσα τις ελιές. Τις αφήνετε εκεί για 2 ημέρες, ανακατεύοντας όσο πιό συχνά μπορείτε με ένα κουτάλι. Έπειτα τις ξεπλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό.
3. Τοποθετείτε τις ελιές σε ένα σκεύος και το γεμίζετε με νερό που θα τις καλύπτει. Αλλάζετε 4 φορές την ημέρα νερό, για 3-4 ημέρες.
4. Διαλύετε το αλάτι σε χλιαρό νερό. Δοκιμάζετε την άρμη με το αυγό και αδειάζετε μέσα τις ελιές. Τις αφήνετε εκεί για 2 μήνες. Έπειτα τις δοκιμάζετε και αν είναι γλυκιές, αδειάζετε
την μισή άρμη και συμπληρώνετε με το ξύδι και το λάδι. Αν είναι ακόμα πικρές, τότε τις αφήνετε για 10-12 ημέρες ακόμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ