Μπακαλιάρος γιαχνί με σταφίδες από τη Μαίρη Παναγάκου

Η αγαπημένη σεφ, Μαίρη Παναγάκου, σε ακόμα μία ξεχωριστή συνταγή, αποκλειστικά για τους ακροατές του FLY 89,7 [Κάθε Παρασκευή 09:45 π.μ] και του Ενημερωτικού site Flynews.gr

Μπακαλιάρος γιαχνί με σταφίδες (συνταγή από την Καλαμάτα)
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου παστό, σε μερίδες
1 1/2 κιλό κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
1/2 φλ τσ ξανθές σταφίδες
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι σε σκόνη
3 δαφνόφυλλα και 4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
1. Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες. Τον στεγνώνουμε, τον αλευρώνουμε και τον τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Τον βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει.

2. Σε άλλο, βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε καθαρό ελειόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να καούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το πιπέρι, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπέρι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 10′.

3. Βάζουμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε ταψί, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα με τα κρεμμύδια και τη σταφίδα, λίγο αλάτι αν χρειάζεται και 2 φλ τσ ζεστό νερό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο πάνω-κάτω και ψήνουμε για 35′-40′.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό γαρνιρισμένο με φρέσκο μαϊντανό και συνοδεύουμε με άσπρο ρύζι ή βραστές πατάτες. Χωρίς συνοδεία τσίπουρου, μην ξεκινήσετε!!

Νηστίσιμο γλυκό με ταχίνι
Υλικά
200 γρ ταχίνι
200 γρ φαρίνα
200 γρ ζάχαρη
200 γρ χυμό φρ πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λιμοντσέλο
200 γρ κουβερτούρα πικρή σε κομμάτια
1/2 φλ τσ αμύγδαλα χοντροκομμένα
3 κ σ σουσάμι καβουρντισμένο
λίγο χαλβά για το σερβίρισμα

Τρόπος παρασκευής
1. Σε λεκανάκι αναμειγνύετε το ταχίνι, το λικέρ, τον χυμό και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε με το σύρμα.

2. Κοσκινίζετε από πάνω το αλεύρι και ανακατεύετε το μείγμα. Προσθέτετε το σουσάμι και τα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά.

3. Τσαλακώνετε με το χέρι σας ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και ντύνετε με αυτό το ταψί σας. Αδειάζετε μέσα το μείγμα και ισιώνετε την επιφάνεια του.

4. Ψήνετε στους 180ο για 15′-20′. Όταν κρυώσει το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο τριμμένο χαλβά βανίλιας.