Μελομακάρονα γεμιστά με καρυδόψιχα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά για 30-35 κομμάτια
1300 γρ ελαιόλαδο | 300 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακή | 320 γρ ζάχαρη | 2 ποτήρια του νερού αλισίβα | 4 φλ τσ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού | 1 κ σ αμμωνία | 1/2 κ σ μαγειρική σόδα | 1 φλ τσ κονιάκ | ξύσμα από 2 πορτοκάλια | 1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό

Για την γέμιση
3 φλ τσ καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη | 1 κ γλ κανέλλα τριμμένη | 1 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο | 2 κ γλ σουσάμι | 3 κ σ ζάχαρη | 1 κ σ νερό

Για το σιρόπι
3 φλ τσ μέλι | 3 φλ τσ ζάχαρη | 4 φλ τσ νερό | 2 ξυλάκια κανέλλας και φλούδα πορτοκαλιού

Τρόπος παρασκευής
1. Σε μεγάλη πήλινη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και το βούτυρο και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε λίγη λίγη την αλισίβα. Διαλύουμε την αμμωνία και την σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και το προσθέτουμε και αυτό λίγο λίγο. Κατόπιν ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα ακόμα λεπτά.

2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να τα κάνουμε, το πατάμε καλά να απλώσει και τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο του. Το πλάθουμε σε ρολό, το πατικώνουμε λίγο και διακοσμούμε πιέζοντας το στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τοποθετούμε σε ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο με τις αντιστάσεις στους 180ο και ψήνουμε για 30′. Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τα γυρίζουμε με κουτάλα, για 1′ περίπου.

5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει.

6. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Τα γαρνίρουμε με το μείγμα του καρυδιού.

Tips: Για να μην σκληρύνουν τα μελομακάρονα, δεν τα ζυμώνουμε για πολλή ώρα, αλλά μόνο όσο χρειάζεται για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Τα σιροπιασμένα μελομακάρονα απορροφούν υγρασία, ή ξεραίνονται εύκολα, γιαυτό πρέπει να τα διατηρείτε σε μεταλλικό κουτί που κλείνει ή να τα σκεπάζετε με μεμβράνη.