Μαρμελάδα με γεύση 3 φρούτων από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
2 μεγάλα γλυκά πορτοκάλια
4 ώριμα λεμόνια
2 ροζέ γκρέιπ φρούτ
2.5 κιλά ζάχαρη

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος παρασκευής: 2 1/2 ώρες
Ποσότητα: 4.5 κιλά

Τρόπος παρασκευής
1. Πλύνετε καλά και στεγνώστε τα φρούτα. Κόψτε στη μέση τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και στίψτε τα. Ρίξτε το χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και κρατείστε τις φλούδες. Κόψτε την ψίχα από τα γκρέιπ φρουτ σε μικρά κομμάτια και κρατείστε την φλούδα τους. Προσθέστε τα κομματάκια στην κατσαρόλα.

2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε σε μικρά μακρόστενα κομματάκια τις φλούδες των πορτοκαλιών, των λεμονιών και των γκρέιπ φρουτ και ρίξτε τα στην κατσαρόλα μαζί με 3.5 λίτρα νερό.

3. Σημειώστε το σημείο που φθάνει το νερό στο εσωτερικό του σκεύους. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου, ώσπου να απορροφηθεί το νερό στο μισό και να μαλακώσουν τα φλούδια των φρούτων. Κατόπιν ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε σιγά σιγά σε σιγανή φωτιά (φροντίστε να μην βράζει) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

4. Για να δείτε εάν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, κάντε το εξής: βάλτε 2 μικρά πιατάκια στο ψυγείο για λίγη ώρα. Βράστε την μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά για 15′. Κατεβάστε την από τη φωτιά και με ένα κουταλάκι του γλυκού ρίξτε λίγη επάνω σε ένα παγωμένο πιατάκι. Ανακατέψτε ελαφρά με το δάχτυλο σας. Εάν ζαρώνει και δεν τρέχει τότε είναι έτοιμη. Αν όχι βράστε την για 5′ ακόμα και επαναλάβετε με το άλλο πιατάκι το τεστ. Τέλος ξαφρίστε ότι έχει ανεβάσει στην επιφάνεια.

5. Μόλις γίνει η μαρμελάδα, αφήστε την να κρυώσει και να πήξει για αρκετή ώρα, αφού την σκεπάσετε με χνουδωτή πετσέτα. Στη συνέχεια, αδειάστε την σε βαζάκια, τα οποία έχετε βράσει πριν σε μια κατσαρόλα με νερό και είναι ζεστά και στεγνά. Σκεπάστε καλά τα βαζάκια και διατηρείστε τα σε στεγνό και σκιερό μέρος.