Ευρωεκλογές με lifestyle & Αυτοδιοικητικές με Soistyle

Μετά και την ανακοίνωση των περισσοτέρων υποψηφίων ευρωβουλευτών των κομμάτων, άρχισαν στα τηλεπαράθυρα  οι κοκορομαχίες για το πόσο κατάλληλα είναι κάποια πρόσωπα να μας εκπροσωπήσουν στη Ευρωβουλή.

Αν δηλαδή, έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας μας.
Το lifestyle δυστυχώς ακόμη και σήμερα καλά κρατεί.
Κάποιοι ίσως περιμέναμε ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης θα γινόμασταν πιο πειθαρχημένοι, πιο σοβαροί απέναντι σε τέτοιους θεσμούς.
Ίσως βέβαια σ΄αυτό φταίνε και οι εκάστοτε κυβερνώντες που δεν μας έδωσαν να καταλάβουμε όσο θα έπρεπε τη σοβαρότητα των Ευρωεκλογών.
Παρότι όλοι λέμε ότι οι αποφάσεις παίρνονται στην Ευρώπη, εν τούτοις το όλο θέμα αντιμετωπίζεται πολύ χαλαρά.
Κάτι παρόμοιο όμως δεν συμβαίνει και στις υποψηφιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Και εδώ μπορεί το lifestyle να μην παίρνει  μεγάλη διάσταση λόγω των τοπικών κοινωνιών, αλλά μεγάλη διάσταση παίρνει στο soistyle!
Eίναι μια παράφραση δική μου, αφού ένα από τα κριτήρια ένταξης σε ένα ψηφοδέλτιο αποτελεί και το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σόι!
Άλλο κριτήριο είναι, πόσο μπορεί να ξεκατινιαστεί ένας υποψήφιος ή μία υποψήφια για να μαζέψει κουκιά. Εδώ γίνεται εμφύλιος! Αδελφός αντί αδελφού και θείος εναντίον ανηψιού!
Το μεγάλο ατού βεβαίως ενός υποψηφίου είναι κατά πόσο έχει τα κονέ (επιτρέψτε μου το λαϊκίζον ύφος) , να σου κάνει μια εξυπηρέτηση. Μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Η εξυπηρέτηση μετράει. Και θα στην κάνει και θα στο πει και θα στο τονίσει παρακαλώ, για να μη ξεχνιόμαστε.
Eκείνο που μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι επικεφαλής φροντίζουν λέει να «εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες»! Λες και μετά στο Δημοτικό συμβούλιο θα υπερασπιτούν τα του «οίκου τους» και όχι αυτά που θα τους φέρουν προς υπογραφήν!
Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα. Ουδείς ενδιαφέρεται πρώτα  απ΄όλα για τα προσόντα του υποψηφίου και κατά πόσο αυτά θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου και κατ΄επέκταση του ίδιου του Δημότη.
Εδώ λειτουργούν «τα παρεμφερή επαγγέλματα». Όπως στο στρατό.
Όταν υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία, σε μια αναφορά κέντρου, από τα μεγάφωνα κλήθηκαν όσοι είναι Γεωπόνοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά.
Την άλλη μέρα τους έβαλαν να μαζέψουν  τις ελιές που είχε το στραόπεδο!
Κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει και στους Δήμους;
Ας βάλουμε λέει υπεύθυνο για την ψυχαγωγία της νεολαίας τον τάδε που έχει κλαμπ και «και ξέρει». Μα αν ήξερε πως πρέπει να ψυχαγωγείται η νεολαία θα έφτιαχνε μια Στέγη Νεότητας, έναν πολιτιστικό  σύλλογο, δεν  θα άνοιγε κλαμπ!!
-Εσύ τι δουλειά κάνεις;
-Τραγουδιστής σε κέντρα.
-Α θα αναλάβεις το τμήμα πολιτισμού!
-Μικρός έπαιζες μπάλλα;
-Φυσικά
-Συγχαρητήρια πήρατε το τμήμα αθλητισμού.
Θα σκάσω αν δεν πω και το άλλο. Σε λίγο το δημοτικό συμβούλιο θα έχει περισσότερους γιατρούς από το νοσοκομείο!
Μπορεί να σας φαίνονται αστεία αυτά που γράφω αλλά ξέρετε τα σοβαρότερα πράγματα λέγονται υπό μορφή αστείου.
Επειδή οι καιροί έχουν αλλάξει και η στελέχωση και στους δήμους πρέπει πλέον να πάρει σοβαρή διάσταση με εξειδικευμένα στελέχη, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατευθυνση. Τους επικεφαλής τους ξέρουμε. Τούτη τη φορά ας δούμε και ποιοι στελεχώνουν κάθε ψηφοδέλτιο, και αν αυτοί είναι κατάλληλοι να διεκπαιρεώσουν με τις γνώσεις τους πλέον, τις αυξημένες αρμοδιότητες της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
Καλή Ανάσταση σε όλους!
Αντώνης Βλαχονικολός
Πολίτης του Δήμου Σπάρτης