Συνάντηση Δαβάκη-Μενδώνη για θέματα Πολιτισμού

Όλα όσα συζητήθηκαν

Χθες το απόγευμα, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συζήτησε ζητήματα πολιτιστικής πολιτικής που αφορούν στη Λακωνία.

Μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Δαβάκης ανέφερε:

Μια -όπως πάντα-ουσιαστική και επί συγκεκριμένων ζητημάτων συνεργασία, είχα χθες το απόγευμα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συζητήσαμε τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στον Πολιτισμό στον τόπο μας και μου έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα που της έθεσα.

Ειδικότερα:

1. Σχετικά με το παλαιό Μουσείο της Σπάρτης, του οποίου η ανακαίνιση και επέκταση γίνεται με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στις 2 Νοεμβρίου 2023 θα συζητηθούν οι εγκρίσεις των μελετών της επέκτασής του, «έν υπογείω» και της επισκευής του υπάρχοντος. Θα αφαιρεθούν επίσης με την οικονομική συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας οι υπάρχουσες εξωτερικές αποθήκες (πίσω από το κυρίως κτήριο), ενώ ολοκληρώνονται η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης. Παράλληλα θα είναι έτοιμες μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Μουσείου. Επίσης ολοκληρώνεται η διαδικασία ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

2. Όσον αφορά το ΝΑΜΣ (Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης), συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης και έως το τέλος Νοεμβρίου 2023 θα κατατεθούν για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η υπουργός μου επανέλαβε την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ασφαλή χρηματοδότηση του έργου του Νέου Μουσείου.

3. ΠΕΛΛΑΝΑ: Ολοκληρώθηκαν από την ΕΦΑΛΑΚ και θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο για έγκριση, οι αναγκαίες μελέτες για την προστασία και ανάδειξη του Μυκηναϊκού νεκροταφείου: η Αρχιτεκτονική, η Υδραυλική, η Στατική και η

Ηλεκτρομηχανική (ΗΜ). Προβλέπεται επίσης σε αυτήν, η τοποθέτηση στεγάστρου σε όλο τον λόφο.

4. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΓΓΑΝΙΚΟΥ: Για αυτό το εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο του 14ου αιώνα, ζήτησα από την υπουργό να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης. Μου ανέφερε ότι ενώ ΔΕΝ υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης, υπάρχει πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται στο ότι η ΕΦΑΛΑΚ δεν δύναται εκ του νόμου να προβεί σε εργολαβία που να αφορά στην ενίσχυση της υποθεμελίωσης του ναού και για αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης. Ζήτησα από την υπουργό να επισπευσθεί η διαδικασία και υπεσχέθη ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

Με την Λίνα Μενδώνη συζητήσαμε επίσης για το ζήτημα της φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου του Γερακίου και τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για τη Μάνη, στον οποίο περιλαμβάνονται η σύνταξη μελετών που προχωρούν για τρία εμβληματικά μνημεία της: Την Παναγία Αγήτρια στο Σταυρί, τους Αγίους Θεόδωρους στη Βάμβακα και τον Άγιο Γεώργιο της παλαιάς Επισκοπής Καρυουπόλεως, στη Δροσοπηγή.