Κρεατόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
6 φύλλα χωριάτικο φύλλο για πίτες
1/2 κιλό κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κρέας μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
130 γρ ρύζι “νυχάκι”
2 κ σ κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
150 γρ φέτα τριμμένη
2 κ γλ ντοματοπελτέ
1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 αυγό χτυπημένο
2 κ σ μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ σ μαντζουράνα ψιλοκομμένη
1/4 κ γλ γαρύφαλλο σκόνη
1/4 κ γλ μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κ γλ κανέλλα σε σκόνη
5 κ σ ελαιόλαδο
50 γρ λιωμένο βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
1 κ σ παπαρουνόσπορο

Τρόπος παρασκευής
1. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά και αφού ροδίσει ρίχνετε το κρασί και τον πελτέ και το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

2. Το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο) και τα ανακατεύετε καλά.

3. Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, απλώνετε τα 4 φύλλα αφού πρώτα τα αλείψετε ένα ένα χωριστά με βούτυρο και φροντίζετε να εξέχουν από το σκεύος. Απλώνετε το μείγμα επάνω στα φύλλα και το σκεπάζετε με τα άλλα δύο, βουτυρωμένα και αυτά ανάμεσά τους.

4. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο, τη χαράζετε, πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με τις αντιστάσεις, για 1 1/2 ώρα περίπου στους 180ο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ